Łaciate pierogi
- czyli pierogi z kakao i jabłkiem

Łaciate pierogi - czyli pierogi z kakao i jabłkiem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na casto na pierogi w łaty:
0.5 kg mąki pszennej
+/- 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody woda o temperaturze 60-70 stopni
szczypta soli
1 łyżeczka ciemnego kakao
Do farszu na pierogi z jabłkiem:
3-4 jabłka
0.5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
około 3 łyżek cukru w zależności od słodkości jabłek

Składniki

  • Składniki na casto na pierogi w łaty:

  • Do farszu na pierogi z jabłkiem:

Opis dania

Udostępnij

Jeśli jeszcze nie wiesz, czym jeszcze zaskoczyć swoich bliskich, polecam przepis na łaciate pierogi. Jest to bardzo ciekawa propozycja dla małych niejadków, a gwarantuję, że i dorośli ucieszą się na widok słodkich pierogów, które są łaciate jak krowa! Ja moje łaciate pierogi przygotowałam z jabłkami, jednak bez przeszkód można nadziać je truskawkami, jagodami, serem czy czekoladą. Sposób wykonania łaciatych pierogów jest bardzo prosty, a efekt jest naprawdę super! 🙂

W przeciwieństwie do podstawowego przepisu na ciasto na pierogi, w tym do pierogów łaciatych nie użyłam żółtka jajka. 🙂 Z podanych poniżej proporcji wychodzi około 40-50 sztuk średniej wielkości pierogów w łaty.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie farszu z jabłek:

Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, dodać cynamon i cukier. Podprażyć całość na dość sporym ogniu do czasu, aż jabłka zrobią się miękkie, a cała wydzielona woda odparuje. Farsz z jabłek odstawić do wystudzenia na czas przygotowania ciasta na łaciate pierogi.

2
Gotowe

Przygotowanie ciasta na pierogi w łatki:

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Do mąki stopniowo dodawać wodę, mieszając łyżką do czasu, aż ciasto zrobi się bardziej zwarte. Ciasto na pierogi wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i dobrze wyrobić w rękach. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk.

3
Gotowe

Ilość wody, jaka podana jest w przepisie może się różnić, ze względu na chłonność mąki której użyjemy.
Z ciasta oddzielić 1/3 część i dodać do niej kakao. Dobrze wyrobić, by całe kakao dobrze połączyło się z ciastem (w razie potrzeby, gdy stwierdzimy, że ciasto kakaowe jest zbyt twarde, możemy dodać 1 łyżeczkę rozpuszczonego masła i wyrabiać do czasu, aż ciasto wchłonie masło).

4
Gotowe

Białą część ciasta rozłożyć na stolnicy i delikatnie uformować palcami w kształt koła (o średnicy około 20 cm). Na białe ciasto przyklejać kawałki ciasta ciemnego - w ten sposób nadamy naszym pierogom łatki.

Łaciate ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać okręgi. Każdy okrąg lekko rozciągnąć w palcach i nakładać po około 2 łyżeczki farszu, w zależności od wielkości okręgów. Ciasto złożyć na pół i dokładnie skleić krawędzie.

5
Gotowe

Gotowanie pierogów w łatki:

W garnku zagotować wodę z cukrem, wrzucać do niej pierogi. Gotować na wolnym ogniu do wypłynięcia, zamieszać delikatnie drewnianą łyżką i gotować jeszcze przez około 4 minuty. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy ciasto się dogotowało, możemy wyłowić jedną "krówkę" i sprawdzić jej przekrój. :)

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ciasto na pierogi idealne
poprzedni
Ciasto na pierogi przepis podstawowy
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
następny
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Ciasto na pierogi idealne
poprzedni
Ciasto na pierogi przepis podstawowy
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
następny
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj