Składniki
Składniki na casto na pierogi w łaty:
- 0.5 kg mąki pszennej
- +/- 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wodywoda o temperaturze 60-70 stopni
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
Do farszu na pierogi z jabłkiem:
- 3-4 jabłka
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- około 3 łyżek cukruw zależności od słodkości jabłek
Opis dania
Jeśli jeszcze nie wiesz, czym jeszcze zaskoczyć swoich bliskich, polecam przepis na łaciate pierogi. Jest to bardzo ciekawa propozycja dla małych niejadków, a gwarantuję, że i dorośli ucieszą się na widok słodkich pierogów, które są łaciate jak krowa! Ja moje łaciate pierogi przygotowałam z jabłkami, jednak bez przeszkód można nadziać je truskawkami, jagodami, serem czy czekoladą. Sposób wykonania łaciatych pierogów jest bardzo prosty, a efekt jest naprawdę super! 🙂
W przeciwieństwie do podstawowego przepisu na ciasto na pierogi, w tym do pierogów łaciatych nie użyłam żółtka jajka. 🙂 Z podanych poniżej proporcji wychodzi około 40-50 sztuk średniej wielkości pierogów w łaty.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie farszu z jabłek:Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, dodać cynamon i cukier. Podprażyć całość na dość sporym ogniu do czasu, aż jabłka zrobią się miękkie, a cała wydzielona woda odparuje. Farsz z jabłek odstawić do wystudzenia na czas przygotowania ciasta na łaciate pierogi. |
2 Gotowe | Przygotowanie ciasta na pierogi w łatki:Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Do mąki stopniowo dodawać wodę, mieszając łyżką do czasu, aż ciasto zrobi się bardziej zwarte. Ciasto na pierogi wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i dobrze wyrobić w rękach. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. |
3 Gotowe | Ilość wody, jaka podana jest w przepisie może się różnić, ze względu na chłonność mąki której użyjemy. |
4 Gotowe | Białą część ciasta rozłożyć na stolnicy i delikatnie uformować palcami w kształt koła (o średnicy około 20 cm). Na białe ciasto przyklejać kawałki ciasta ciemnego - w ten sposób nadamy naszym pierogom łatki. Łaciate ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać okręgi. Każdy okrąg lekko rozciągnąć w palcach i nakładać po około 2 łyżeczki farszu, w zależności od wielkości okręgów. Ciasto złożyć na pół i dokładnie skleić krawędzie. |
5 Gotowe | Gotowanie pierogów w łatki: |
Komentarze Ukryj komentarze
Omg pyszka , pierogi są super, raz jadłam takie na słodko w restauracji, najlepsze na świecie