Składniki
Składniki do ciasta na 2 makowce zawijane:
- 4 żółtka
- 30 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 kostki masła100 g
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka wódki lub spirytusuja użyłam Soplicy orzechowej ;)
- szczypta soli
Masa makowa:
- 1 puszka (850 g) gotowej masy makowejja użyłam z Bakalland
- po 1 garści migdałów, orzechów włoskich i orzechów laskowych
- 2 białka jaja kurzegopozostałe z jajek z ciasta, kolejne dwa można wykorzystać do lukru na pierniki :)
Lukier do makowca zawijanego:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Opis dania
Cześć! W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. No ale trudno, podobnie jak w przypadku parówek, tak i w przypadku makowców z gotowca zdania są bardzo podzielone. 😉 Nie wszyscy jednak mają czas i chęci na zabawę z mieleniem maku od zera, dlatego też wspierają się gotowymi mieszankami. W tym roku i ja postawiłam na gotową masę makową, którą nadziałam zawijanego makowca i wiecie co? Wyszło super! Szczerze mogę takie rozwiązanie polecić, szczególnie gdy nie macie maszynki do mielenia lub macie małe dziecko „na ręku”. 😉 Wpis stworzony został głównie dla osób, które nie boją się maku z puszki, a które chciałyby przygotować makowiec zawijany na te i kolejne święta. 🙂
Z podanych niżej proporcji wychodzą dwa drożdżowe makowce zawijane. Poniżej znajdziecie nie tylko przepis na ciasto drożdżowe do makowca, ale także sposób przygotowania masy makowej z puszki i najlepszy lukier do makowca! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie drożdżowego ciasta do makowca:Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 3 łyżek mąki sporządzić rozczyn - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę ciepłego mleka, żółtka z jajka, resztę cukru, cukier wanilinowy, wódkę/spirytus, sól i resztę przesianej przez sito mąki. Na koniec do ciasta dodać roztopione i przestudzone masło. |
2 Gotowe | Całość wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Ciasto na makowiec zawijany oprószyć z wierzchu mąką, przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 1-1,5 godziny. W tym czasie możemy przygotować masę makową. |
3 Gotowe | Przygotowanie masy makowej:Masę makową z puszki przełożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru syropu. Migdały, orzechy włoskie i orzechy laskowe posiekać, dodać do odsączonej masy. Oprócz tych składników, masę możemy wzbogacić w rodzynki lub skórkę pomarańczową według uznania lub po prostu możemy całkowicie z rezygnować z jakichkolwiek dodatków. :) Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. |
4 Gotowe | Wyrośnięte ciasto na makowiec przełożyć na blat oprószony mąką, uformować kulę i podzielić na dwie równe części i z nich także uformować kule. Ciasto zostawić na około 10 minut żeby odpoczęło i po tym czasie zabrać się za wałkowanie - pierwszą część ciasta rozwałkować na grubość około 2,5-3 mm, formując prostokąt. Na ciasto wykładać masę makową, pozostawiając około 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów. Makowiec zawijać delikatnie jak roladę, zawijając jednocześnie brzegi do środka. |
5 Gotowe | Makowiec zawijany przełożyć na papier do pieczenia wysmarowany olejem lub roztopionym masłem i zawinąć makowiec dwukrotnie. Zachować około 1 cm luzu od góry, by makowiec miał miejsce do wyrośnięcia, ale nie rozszedł się na boki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Makowce można piec razem lub osobno. Jeśli zdecydujemy się na pieczenie ich razem, należy zachować między nimi duże odległości. Makowiec można upiec w keksówce, która w razie potrzeby zapobiegnie "rozchodzeniu" się makowca zawijanego na boki i na długość. |
6 Gotowe | Makowiec zawijany z gotową masą makową piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 35 minut, do zarumienienia. Makowiec drożdżowy odstawić do wystudzenia. |
7 Gotowe | Przygotowanie lukru do makowca:Cukier puder przełożyć do miseczki, dodać wodę i sok z cytryny wymieszać, by nie było grudek. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, więc w razie potrzeby można dodać albo odrobinę więcej wody albo cukru pudru. Lukier wylewać na górę makowców, posypać posiekanymi orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową. |
Komentarze Ukryj komentarze
Najlepszy makowiec! Robiłam już kilka razy i za każdym razem udany! Idealny ślimaczek😋 rodzina też zachwycona i smakiem i wyglądem. Strona na stałe wyładowała w ulubionych😊
🥰
Czy piekarnik ma być nastawiony góra dół
Tak 🙂
Czy ciasto jeśli będę piec w keksowce to czy muszę też owijać papierem.
Ja owijam, bo wtedy ma ładny okrągły kształt a nie przybiera kształtu keksówki. Nie ma więc takiej konieczności, jeśli nie zależy nam na ładnym kształcie makowca 🙂
Pierwszy raz robiłam i makowiec wyszedł doskonały❤️. Zamiast cytryny do lukru użyłam limonki co jeszcze dodatkowo podkręciło smak ciasta.
Bardzo się cieszę! 🙂
przy tej ilości drożdży ciasto nie urosło
To dziwne, bo mi zawsze wyrasta w sam raz 🙂
Skoro tak się stało, to być może drożdże były sparzone (zbyt ciepłe mleko) bądź miały bezpośtedni kontakt z solą 🙂
Witam. Rozumie że drożdże nie mogą być suche ? Pytam gdyż pierwszy raz będę robił ciasto z drożdżami 😀
Można spróbować z suchymi. Zamiast 30g drożdży swieżych, dodać 12 g drożdży suszonych lub 10 g drożdży instant 🙂 w takim przypadku drożdże suszone lub instant dodajemy bezpośrednio do mąki i pomijamy kwestię z przygotowaniem rozczynu- wszystko trafia do jednej miski 🙂
Witam. W kroku nr 5 czym zawijamy makowiec, zostawiając 1cm luzu od góry? Pozdrawiam!
Zawijamy w papier do pieczenia wysmarowany olejem lub rozpuszczonym masłem 🙂
Z chcąc upiec 1 sztukę makowca składniki należy podzielić na pół?
Tak, a dla ułatwienia w „Ilość porcji” nad listą produktów można ustawić sobie 1 i wtedy automatycznie wszystko podzieli się na pół, bez konieczności samodzielnego wyliczania potrzebnych proporcji. 🙂
Witam czy można było hy te ciasto drożdżowe wykorzystać do jablecznika czyli zamiast masy makowej zawinąć jabłka prazone
Tak, jak najbardziej! 🙂