Pielmieni

Pielmieni pierożki

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do farszu:
300 g mięsa mielonego wieprzowego
300 g mięsa mielonego wołowego
1/3 szklanki bulionu/rosołu
1 żółtko
sól i pieprz do smaku
Do ciasta:
3/4 szklanki (+/-) ciepłej, przegotowanej wody
2 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli

Składniki

  • Składniki do farszu:

  • Do ciasta:

Opis dania

Udostępnij

Pielmieni są to pierożki z farszem mięsnym, wywodzące się z kuchni rosyjskiej. W kuchni polskiej zadomowiły się na dobre, szczególnie w regionach dawnego zaboru rosyjskiego. W każdym jednak domu sposób na pielmieni jest inny – jedni podają je z masłem, inni z gęstą śmietaną i grubo mielonym pieprzem lub jako dodatek do bulionu. My kosztowaliśmy tych pysznych pierożków z octem, gęstą śmietaną i świeżo mielonym pieprzem. Poznajcie nasz przepis na pyszne pielmieni, czyli pierożki z mięsnym farszem. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie farszu do pielmieni:

Mięso wieprzowe i mięso wołowe przekładamy do jednej miski i dokładnie razem mieszamy. Do mięsa dodajemy rosół (ewentualnie wodę) i żółtko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką). Masa powinna być jednolita i dość "puszysta".

2
Gotowe

Przygotowanie ciasta do pielmieni:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Stopniowo dolewać wodę, na początku mieszając łyżką. Gdy ciasto będzie już w miarę zwarte, należy wyłożyć je na stolnicę i dokładnie wyrobić. W razie potrzeby możemy dodać więcej wody lub mąki - ciasto nie powinno bowiem kleić się do rąk i powinno być dość elastyczne.

3
Gotowe

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto dość cienko (średnio około 2 mm). W cieście wycinać kółeczka, najlepiej szklanką. Na każdym krążku układać farsz i sklejać pielmieni na kształt naszych uszek do barszczu.

4
Gotowe

W garnku zagotować wodę z solą. Pielmieni wrzucać do gotującej się wody, gotować na wolnym ogniu około 6-7 minut (gdy pielmieni wypłyną na powierzchnię, odczekać jeszcze 3-4 minutki), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką (metalowa może poszarpać ciasto). Jeśli nie jesteśmy pewni, czy pielmieni się ugotowały, należy wyłowić jednego pierożka i sprawdzić jego przekrój.

5
Gotowe

WSKAZÓWKA:

Mrożenie pielmieni.
Pierożki pielmieni ułożyć jeden obok drugiego na drewnianej desce lub blaszce, podsypać mąką. Wstawić do zamrażarki. Gdy pielmieni będą już dobrze zmrożone, możemy przełożyć je do torebki do mrożenia. Tym sposobem pielmieni możemy przechowywać przez kilka miesięcy.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Spaghetti z krewetkami
poprzedni
Spaghetti ze szpinakiem i krewetkami
Tarta ze szpinaiem i pomidorami
następny
Tarta ze szpinakiem i pomidorami
Spaghetti z krewetkami
poprzedni
Spaghetti ze szpinakiem i krewetkami
Tarta ze szpinaiem i pomidorami
następny
Tarta ze szpinakiem i pomidorami

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj