Składniki
- 250 g krewetek koktajlowychmrożonych
- 250 g makaronu spaghetti
- 3 ząbki czosnku
- 3 duże garście szpinaku
- 250 ml śmietany 18%płynna - u mnie żółta z Łaciatego
- 1 łyżka masła i oliwy oliwek - do smażenia
Opis dania
Świetny pomysł na wyśmienity obiad lub romantyczną kolację – makaron spaghetti ze szpinakiem i krewetkami, otulony sosem śmietanowym. Prosto, szybko i smacznie! Tymi właśnie słowami można opisać to danie. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek (o ile nadaje się do smażenia, jeśli nie, to zamiast oliwy dodać jeszcze jedną łyżkę masła). Krewetki opłukać i wrzucić na patelnię, smażyć około 7 minut, co jakiś czas mieszając. |
2 Gotowe | Ząbki czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę, szpinak dokładnie umyć i osuszyć na sitku. Czosnek i szpinak dorzucić do smażących się krewetek, smażyć jeszcze przez około 3-4 minuty. Po tym czasie całość zalać śmietanką, delikatnie zmniejszyć ogień i podgrzewać do czasu, aż sos delikatnie się zagęści. |
3 Gotowe | Makaron ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić na sitku i gorący wrzucić do sosu śmietanowego, całość dokładnie wymieszać. Makaron ze szpinakiem i krewetkami porcjować na talerzach, podawać posypany parmezanem i świeżą natką pietruszki. |
Komentarze Ukryj komentarze
Po tak długiej obróbce cieplnej krewetki będą nadawały się tylko do wyrzucenia. Nie polecam.
Przy krótszej nie zdążą się rozmrozić i będą surowe w środku. 🙂
Ale jeśli ktoś chce, to może smażyć krócej- nie widzę problemu. (:
Zależy czy świeże czy mrożone i jakie duże