Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
z kruszonką i owocami

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na standardową blaszkę:
1 kostka drożdży
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 jajka
3/4 szklanki oleju można dodać odrobinę mniej
1 szklanka mleka
4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ulubione owoce
Do kruszkonki:
1 kostka margaryny często używam masła lub pół/pół
8 łyżek cukru
16 łyżek mąki
opcjonalnie cukier wanilinowy

Składniki

  • Składniki na standardową blaszkę:

  • Do kruszkonki:

Opis dania

Udostępnij

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania w ostatnim czasie stało się moim ulubionym ciastem – jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo pyszne i puszyste! Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest idealną propozycją dla wszystkich osób, które mają problem z tradycyjnym ciastem drożdżowym lub dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu zarabia się w misce, odstawia na kilka godzin do lodówki, a drożdże robią resztę roboty. Nasza dalsza praca polega na wymieszaniu ciasta drożdżowego łyżką, zrobieniu kruszonki i wstawieniu drożdżowca do pieca! Proste, prawda? 🙂

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania możemy przygotować z dodatkiem rozmaitych owoców. U mnie najczęściej są to owoce sezonowe, jak rabarbar, truskawki, śliwki, a nawet borówki. W przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania, który znajduje się poniżej, użyłam śliwek i borówek. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ciasta drożdżowego bez wyrabiania, koniecznie nadróbcie zaległości – mega efekt murowany! Ciasto z tego przepisu trudno jest zepsuć, dlatego też polecam je każdemu. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Składniki do ciasta drożdżowego bez wyrabiania wsypujemy do miski kolejno i NIE MIESZAMY.

Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem i cukrem wanilinowym. Całość zalać rozbełtanymi jajkami, olejem i mlekiem. Całość zasypać mąką przesianą przez sitko, na koniec dodać szczyptę soli.

2
Gotowe

Tak przygotowanego drożdżowca odstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. W tym czasie drożdże zaczną pracować, a my możemy zrobić coś innego. ;)

3
Gotowe

Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość rzadkie - takie ma być. Tak przygotowane ciasto drożdżowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć owoce i kruszonkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec przez około 40-50 minut (góra/dół), do suchego patyczka.

4
Gotowe

Przygotowanie kruszonki:

Margarynę/masło przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę. Całość dokładnie wyrobić palcami, aż całość nabierze jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę skubać na wierzch ciasta.

Wskazówka:

  • Ja do swojego drożdżowca bez wyrabiania dodaję odrobiny oliwy z oliwek z pomarańczą. Nadaje ona świetnego smaku i aromatu. Aby uzyskać podobny efekt, do ciasta można dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego.
  • Owoce przed wyłożeniem na ciasto warto jest „skąpać” w mące ziemniaczanej. Dzięki temu owoce nie zatopią się w cieście i nie opadną na spód.

Ciasto drożdżowe z suchych drożdży bez wyrabiania

Drożdżowe bez wyrabiania możemy również przygotować z drożdży suchych (instant). W tym celu drożdże świeże (kostkę [100g] podaną w składnikach powyżej) wystarczy zamienić na 28 g drożdży suchych (zwykle 4 opakowania). Sposób postępowania w takim przypadku jest identyczny jak powyżej.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sernik z jogurtów greckich
poprzedni
Sernik bez sera (sernik z jogurtów greckich)
Sernik z jogurtów greckich
poprzedni
Sernik bez sera (sernik z jogurtów greckich)

Komentarze Ukryj komentarze

Wszystko zrobiłam jak w przepisie i pod koniec pieczenia środek się zapadł chyba 1 kostka masła to za dużo bo tłuszcz się protokół na środku boki oj

Ja kruszonkę zawsze robię w takich proporcjach i wychodzi, a to że się rozpłynęło to ewidentnie kwestia zbyt małej ilości mąki 🙂
Chociaż dziwi mnie, że dopiero pod koniec, zwykle rozpływa się na początku i z czasem pieczenia ciasto jest ok, więc tak naprawdę trudno jest mi powiedzieć, co jest tutaj przyczyną- proporcje, piekarnik, składniki… 🙂

Skomentuj