Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
z kruszonką i owocami

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na standardową blaszkę:
1 kostka drożdży
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 jajka
3/4 szklanki oleju można dodać odrobinę mniej
1 szklanka mleka
4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ulubione owoce
Do kruszkonki:
1 kostka margaryny często używam masła lub pół/pół
8 łyżek cukru
16 łyżek mąki
opcjonalnie cukier wanilinowy

Składniki

  • Składniki na standardową blaszkę:

  • Do kruszkonki:

Opis dania

Udostępnij

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania w ostatnim czasie stało się moim ulubionym ciastem – jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo pyszne i puszyste! Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest idealną propozycją dla wszystkich osób, które mają problem z tradycyjnym ciastem drożdżowym lub dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu zarabia się w misce, odstawia na kilka godzin do lodówki, a drożdże robią resztę roboty. Nasza dalsza praca polega na wymieszaniu ciasta drożdżowego łyżką, zrobieniu kruszonki i wstawieniu drożdżowca do pieca! Proste, prawda? 🙂

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania możemy przygotować z dodatkiem rozmaitych owoców. U mnie najczęściej są to owoce sezonowe, jak rabarbar, truskawki, śliwki, a nawet borówki. W przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania, który znajduje się poniżej, użyłam śliwek i borówek. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ciasta drożdżowego bez wyrabiania, koniecznie nadróbcie zaległości – mega efekt murowany! Ciasto z tego przepisu trudno jest zepsuć, dlatego też polecam je każdemu. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Składniki do ciasta drożdżowego bez wyrabiania wsypujemy do miski kolejno i NIE MIESZAMY.

Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem i cukrem wanilinowym. Całość zalać rozbełtanymi jajkami, olejem i mlekiem. Całość zasypać mąką przesianą przez sitko, na koniec dodać szczyptę soli.

2
Gotowe

Tak przygotowanego drożdżowca odstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. W tym czasie drożdże zaczną pracować, a my możemy zrobić coś innego. ;)

3
Gotowe

Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość rzadkie - takie ma być. Tak przygotowane ciasto drożdżowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć owoce i kruszonkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec przez około 40-50 minut (góra/dół), do suchego patyczka.

4
Gotowe

Przygotowanie kruszonki:

Margarynę/masło przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę. Całość dokładnie wyrobić palcami, aż całość nabierze jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę skubać na wierzch ciasta.

Wskazówka:

  • Ja do swojego drożdżowca bez wyrabiania dodaję odrobiny oliwy z oliwek z pomarańczą Monini. Nadaje ona świetnego smaku i aromatu. Aby uzyskać podobny efekt, do ciasta można dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego.
  • Owoce przed wyłożeniem na ciasto warto jest „skąpać” w mące ziemniaczanej. Dzięki temu owoce nie zatopią się w cieście i nie opadną na spód.

Ciasto drożdżowe z suchych drożdży bez wyrabiania

Drożdżowe bez wyrabiania możemy również przygotować z drożdży suchych (instant). W tym celu drożdże świeże (kostkę [100g] podaną w składnikach powyżej) wystarczy zamienić na 28 g drożdży suchych (zwykle 4 opakowania). Sposób postępowania w takim przypadku jest identyczny jak powyżej.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sernik z jogurtów greckich
poprzedni
Sernik bez sera (sernik z jogurtów greckich)
Mufiny z borówkami amerykańskimi
następny
Muffinki z borówkami i czekoladą

Komentarze Ukryj komentarze

Robię to ciasto od lat. Jeśli używacie suchych drożdży to w zupełności wystarczy jedno opakowanie czyli 7g. Podana w przepisie ilość suchych drożdży jest ogromna i niepotrzebna bo działa one o więcej mocniej niż te tradycyjne. Polecam używanie suchych, wtedy ciasto nie na tak silnego zapachu fermentacji.

Super przepis! Wkrótce wypróbuję. Jedno pytanie….rozumiem, że po rozkruszeniu kruszonki należy ciasto jeszcze raz zapiec? W jakiej temperaturze i jak długo?

Wszystko zrobiłam jak w przepisie i pod koniec pieczenia środek się zapadł chyba 1 kostka masła to za dużo bo tłuszcz się protokół na środku boki oj

Ja kruszonkę zawsze robię w takich proporcjach i wychodzi, a to że się rozpłynęło to ewidentnie kwestia zbyt małej ilości mąki 🙂
Chociaż dziwi mnie, że dopiero pod koniec, zwykle rozpływa się na początku i z czasem pieczenia ciasto jest ok, więc tak naprawdę trudno jest mi powiedzieć, co jest tutaj przyczyną- proporcje, piekarnik, składniki… 🙂

Skomentuj