Składniki
Składniki na standardową blaszkę:
- 1 kostka drożdży
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki olejumożna dodać odrobinę mniej
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- ulubione owoce
Do kruszkonki:
- 1 kostka margarynyczęsto używam masła lub pół/pół
- 8 łyżek cukru
- 16 łyżek mąki
- opcjonalnie cukier wanilinowy
Opis dania
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania w ostatnim czasie stało się moim ulubionym ciastem – jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo pyszne i puszyste! Ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest idealną propozycją dla wszystkich osób, które mają problem z tradycyjnym ciastem drożdżowym lub dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu zarabia się w misce, odstawia na kilka godzin do lodówki, a drożdże robią resztę roboty. Nasza dalsza praca polega na wymieszaniu ciasta drożdżowego łyżką, zrobieniu kruszonki i wstawieniu drożdżowca do pieca! Proste, prawda? 🙂
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania możemy przygotować z dodatkiem rozmaitych owoców. U mnie najczęściej są to owoce sezonowe, jak rabarbar, truskawki, śliwki, a nawet borówki. W przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania, który znajduje się poniżej, użyłam śliwek i borówek. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście ciasta drożdżowego bez wyrabiania, koniecznie nadróbcie zaległości – mega efekt murowany! Ciasto z tego przepisu trudno jest zepsuć, dlatego też polecam je każdemu. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | Tak przygotowanego drożdżowca odstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. W tym czasie drożdże zaczną pracować, a my możemy zrobić coś innego. ;) |
3 Gotowe | Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość rzadkie - takie ma być. Tak przygotowane ciasto drożdżowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć owoce i kruszonkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 40-50 minut (góra/dół), do suchego patyczka. |
4 Gotowe | Przygotowanie kruszonki: |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy mogę dodać kruszonkę z przepisu na ciasto drożdżowe ze śliwkami (czyli o połowę mniej składników)? Czy będzie jej zdecydowanie za mało aby zakryć owoce?
Jak najbardziej można, będzie jej mniej, ale jak ktoś nie lubi zbyt dużo kruszonki może zrobic z połowy porcji 🙂
Witam czemu po całej nocy w lodówce ciasto słabo wyroslo? Może wina drożdży ☹️nie wiem czy upiec to ciasto jak nie wyroslo
To ciasto nie wyrasta, dopiero po wymieszaniu powinno ruszyć i wyrosnąć do pieczenia 🙂
Można śmiało piec🙂
Czy można dłużej zostawić. Issto w lodówce? Np.na noc?
Jak najbardziej tak 😊
Wygląda przepysznie! Wypróbuje przepis w ten weekend 🙂
Zrobiłem drożdżówkę, zrobiłem sernik bez sera – pyszne ciasta, rodzina zachwycona. Był to mój debiut kucharski w „słodkim”. Czekam na przepis na pierogi. Jutro robię szarlotkę sypaną.
Jejku, bardzo mi miło! 🙂
Trzymam kciuki za dalsze udane wypieki! 🙂
Zrobiłem szarlotkę sypaną. Cudo, pycha bez wiekliego nakładu pracy. Smak przewyborny. Dziękuję *
Panie Tadeuszu, bardzo dziękuję za tak miłe słowa! Bardzo się cieszę, że przepisy przypadły do gustu 😊😊 pozdrawiam serdecznie!
Pani Joanno Szarlotka sypana rewelacyjna. To jest pieczenie wspaniałych ciast bez większego wysiłku. Brawo za przepisy i wskazówki
Robię to ciasto od lat. Jeśli używacie suchych drożdży to w zupełności wystarczy jedno opakowanie czyli 7g. Podana w przepisie ilość suchych drożdży jest ogromna i niepotrzebna bo działa one o więcej mocniej niż te tradycyjne. Polecam używanie suchych, wtedy ciasto nie na tak silnego zapachu fermentacji.
Super przepis! Wkrótce wypróbuję. Jedno pytanie….rozumiem, że po rozkruszeniu kruszonki należy ciasto jeszcze raz zapiec? W jakiej temperaturze i jak długo?
Nie nie, całość pieczemy razem od początku 🙂
Czy można z białym serem zrobić?
Wydaje mi się, że jak najbardziej tak. 🙂
Ciekawy pomysł, jeszcze nie robiłam takiego ciasta drożdżowego, którego nie trzeba wyrabiać 🙂
Warto spróbować, u mnie robi furorę 🙂
Jakiej wielkości jest blaszka?
Blaszka standardowa 25×36 cm 🙂 może być też odrobinę mniejsza, ale wtedy ciasto bedzie wyższe 🙂
Wszystko zrobiłam jak w przepisie i pod koniec pieczenia środek się zapadł chyba 1 kostka masła to za dużo bo tłuszcz się protokół na środku boki oj
Ja kruszonkę zawsze robię w takich proporcjach i wychodzi, a to że się rozpłynęło to ewidentnie kwestia zbyt małej ilości mąki 🙂
Chociaż dziwi mnie, że dopiero pod koniec, zwykle rozpływa się na początku i z czasem pieczenia ciasto jest ok, więc tak naprawdę trudno jest mi powiedzieć, co jest tutaj przyczyną- proporcje, piekarnik, składniki… 🙂
Ile gram powinna mieć taka kostka drożdży? 🙂
Ja robiłam z kostki 100 g 🙂