Składniki
Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm lub mniejszą blaszkę kwadratową:
- 2 duże joguty greckie lub naturalne (po 400 g każdy)
- 5 jaj "L"
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 szklanki oleju
- 1 duże opakowanie biszkoptów lub herbatników (na spód)
Opis dania
Jesteś miłośnikiem serników i akurat naszła Cię ochota na to pyszne ciasto, jednak masz zbyt mało czasu na jego przygotowanie? Dziś przedstawię Ci alternatywną wersję sernika, który zarobisz w zaledwie 10 minut! Moją propozycją na dziś jest bowiem sernik bez sera, którego bazę stanowią jogurty greckie. Sernik z jogurtów greckich wygląda i smakuje dokładnie tak samo jak sernik tradycyjny, jednak w jego wnętrzu nie ma ani grama twarogu! Dzięki temu, sernik bez sera przygotowuje się znacznie szybciej, a sam jego smak niczym nie różni się od zwykłego. Jeśli więc nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie lub chcesz spróbować „odchudzonej” wersji sernika bez utraty smaku, zachęcam Cię do przygotowania tego ciasta! Do przygotowania sernika bez sera wystarczy kilka prostych składników, a dodatkowo sernik z jogurtów greckich nie wymaga przygotowania kruchego spodu. No to co, spróbujesz? 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | |
4 Gotowe | Sernik bez sera wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim sernik z jogurtów greckich na około 10 minut. Po upływie tego czasu uchylić drzwiczki, zostawić na kolejnych kilka minut. Sernik bez sera wystudzić, po wystudzeniu wstawić do lodówki, by masa całkowicie stężała i zrobiła się zwarta. |
Komentarze Ukryj komentarze
Moim zdaniem powinno się go nazywać nie sernik a Jogurtowiec albo oszukany sernik…
Ciasto wyszło pyszne, goście zachwyceni. Zdecydowanie lepsze niż tradycyjny sernik, ciasto jak chmurka. Dodałam mniej cukru niż w przepisie.
A czy zamiast oleju można użyć oleju kokosowego
Tak 🙂
Wszystko super ale zapomniałam dodać olej 😁 a ciasto w piekarniku. Piękne wyrosło. Będzie jadalne?
Dopiero zobaczyłam komentarz, było jadalne? 🙂
Witam czy zamiast herbatników można użyć na spód biszkoptu
Jak najbardziej można 🙂
Czy blaszkę można wyłożyć całą papierem do pieczenia czy raczej nie ?
Można całą 🙂🙂
Czy mogę użyć masła zamiast oleju??? I jeśli tak to ile??!
Można spróbować, tylko masło musi być rozpuszczone. 🙂 Myślę, że to będzie jakieś 3/4 kostki, ale można spróbować rozpuścić pół kostki i sprawdzić ile wyjdzie 🙂
Wyszedł piękny i przepyszny. Zniknął w mgnieniu oka. 🙂
Super! 🙂
Wyglada wspaniale, tak się cieszę ze będą mogla sobie zjeść sernik bez laktozy 🙂 mam tylko jedno pytanie – ile czasu/jaka temp na termoobiegu? niestety nie mam opcji bez!
Serniki raczej nie lubią termoobiegu, ale można spróbować piec 50 minut w temperaturze 150 stopni- jeśli sernik zacznie się zbyt mocno rumienić, można przykryć wierzch folią aluminiową. 🙂
Piękny byl, pięknie pachniał i opadł 😕 Wstawie do lodówki jak wystygnie i zobaczymy potem czy da sie zjeść….
Poniżej był opisany ten problem 🙂 akurat ten sernik ma tendencję do opadania, ale mam nadzieję, że mimo wsystko smakował 🙂
Sernik naprawde przepyszny. Mam tylko z nim Problem. Robilam juz wiele ciast i to bardziej skomplikowanych a ten poprostu nie chce mi wyjsc. Robie wszystko jak w opisie. Sernik rosnie jak szalony ze az czasem za blache mi wyrosnie ale kiedy tylko wylacze piekarnik opada i robi sie zakalec. Nie mam pojecia co robie nie takze on mi az tak opada
Ten sernik ma tendencję do opadania, a to przez pianę z białek, która powoduje mocne wyrastanie ciasta i później opadanie. 🙂 Jeśli wychodzi zakalec, spróbuj zmniejszyć dodatek cukru z 1 szklanki, na 3/4 lub 1/2. Możesz też zostawić go na wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia (bez otwierania drzwiczek), bo serniki nie lubią gwałtownej zmiany temperatury. 🙂
Piekłam zgodnie z przepisem, ale spaliła mi się góra sernika. Da się odratować czy odpuścić i zrobić nowe?
Przypieczoną górę można skroić i przykryć polewą lub lukrem 🙂
Jedyne co mogę podpowiedzieć, to przy kolejnym pieczeniu, jeśli sernik zacznie się niepokojąco rumienić, w czasie pieczenia na wierzch można położyć folię aluminiową 🙂
Pychota! Super lekki, smakuje jak sernik! Zrobiłam pół porcji na próbę i dałam 3 duże jajka i ze względów zdrowotnych wprowadziłam pewne modyfikacje do przepisu tzn dałam jogurt sojowy typu grecki, 60 g skrobi kukurydzianej zamiast budyniu, cukier waniliowy I piekłam bez spodu. Wyszedł obłędny! Następnym razem dodam jeszcze sok z cytryny dla typowego sernikowego smaku.
Polecam przepis!
Cieszę się! 🙂
Jaka duża forma?
Tortownica 26 cm lub mała blaszka kwadratowa około 25×30 cm 🙂
26cm to za mała forma….sernik wyłazi z formy…irytujące są przepisy niesprawdzone..forma na tą ilość musi być większa!!!
Wyszedł przepyszny. Tak się zastanawiam czy można by było dodać wiśni? Pozdrawiam
Bardzo się cieszę! 🙂
A co do wiśni to myślę, że można pokombinować. Ja dodawałam kiedyś brzoskwinie i było ok. 🙂
Chętnie spróbuję, jednak czy lepiej piec w piekarniku góra/dół czy z termoobiegiem?
Ja piekę góra/dół 🙂
Nie przepadam za pieczeniem, a to wydaje się prosty przepis na ciekawą słodycz, więc może mi się uda. Ale mam jedno pytanie: Czy budynie mają być zrobione jak na opakowaniu czy należy dodać „proszek” z torebek?
Zawsze warto spróbować! 🙂
Do ciasta należy dodać budyń w proszku 🙂
Przepis wypróbuję, bo moje dziecko uwielbia serniki :).
Nie wyszedł mi tak ładny jak Tobie, ale smakuje wyśmienicie. 🙂
Super serniczek, lepiej smakuje niż z dodatkiem sera. Wczoraj zrobiłam wieczorem, szybko się robi, tylko dodałam pół szklanki oleju nie 3/4 . Na pewno zagości częściej u mnie w domu.
Czy brzoskwinie ułożyć na spodzie jak biszkopty?
Nie, pokrojone w kostkę brzoskwinie należy wmieszać do masy, jeszcze przed dodaniem do niej białek. 🙂
Pani Joanno, czy ma to znaczenie jakiej firmy jogurty greckie użyjemy?
Raczej nie, choć ja wybieram te z Bakomy 🙂
Witam,właśnie piekę ten sernik bez sera,jestem ciekawa czy mi się uda,pozdrawiam
Super! Koniecznie proszę dać znać, czy wszystko się udało 🙂
Pani Joanno ,rewelacja wyszedł piękny i smaczny, dziękuję za przepis, już zawsze będzie na moim stole,pozdrawiam.
Bardzo się cieszę! 🙂
Podoba mi się ten sernik, na pewno jest pyszny i lekki 🙂
Dokładnie 🙂
Pierwszy raz widzę, że sernik jest bez sera 🙂 Ciekawy patent!
Rewelacyjny sernik, ja robiłam kiedyś na jogurtach naturalnych, nie greckich i również wychodził świetny. Mąż zajadał się jak dziki 😀
Mój z kolei stwierdził, że to jeden z lepszych „serników” jaki jadł 🙂
A na jogurtach naturalnych wychodzi równie pyszny! 😀