Muffinki z borówkami
i czekoladą

Mufiny z borówkami amerykańskimi

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1.5 szklaki mąki (250 g)
1 szklanka cukru pudru (200 g)
1.5 łyżeczki proszku do piczenia
2 całe jajka
0.5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
borówki
2 łyżki czekolady nietopliwej opcjonalnie

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Nie od dziś wiadomo, że muffinki są szybkim do zrobienia i przepysznym deserem, który przygotujemy w mgnieniu oka. Takie babeczki są również bardzo łatwe, dlatego ich przygotowanie i dekorowanie sprawi dużo frajdy dzieciom. Istnieje wiele rodzajów muffinek – od najzwyklejszych, przez czekoladowe, jogurtowe, dyniowe… Pomysłów na muffinki jest naprawdę całe mnóstwo – mogą być one z owocami, kawałkami czekolady, bakaliami, nadziewane budyniem, serem czy różnego rodzaju masami.

Moją dzisiejszą propozycją są jednak muffinki z borówkami i czekoladą. Mój przepis na babeczki jest na tyle uniwersalny, że można go dowolnie modyfikować i urozmaicać w różnego rodzaju dodatki. Przygotowanie muffinek z borówkami nie zajmuje więcej niż 10 minut, a łącznie z pieczeniem czas ich zrobienia nie przekracza 30 minut! Tak więc babeczki z borówkami i czekoladą są świetną opcją, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego lub gdy dostaniemy telefon od niezapowiedzianych wcześniej gości. 😉

Przygotowanie

1
Gotowe

Do miski dodać wszystkie mokre składniki - mleko, olej i jajka, wymieszać za pomocą trzepaczki. Do składników mokrych dodać wszystkie suche składniki - przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, a także cukier puder.

2
Gotowe

Całość energicznie wymieszać - ciasto powinno być nieco grudkowate, jednak bez widocznych dużych grudek z mąki. Do ciasta dodać czekoladę i lekko zamieszać.

3
Gotowe

Ciasto nakładać do papilotek, do połowy ich wysokości. Do każdej babeczki wrzucić kilka borówek, przykryć drugą partią ciasta do 3/4 wysokości papilotek. Tak przygotowane muffinki z borówkami i czekoladą piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 20-25 minut.

Wskazówka:

  • Ja składniki odmierzałam szklanką 250 ml.
  • Muffiny z borówkami można udekorować według uznania – ja zwykle nie zdążę ich udekorować, bo znikają w oszałamiającym tempie! Jednak doskonale smakują polane lukrem zwykłym bądź cytrynowym. 🙂
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
poprzedni
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką i owocami
Deser szarlotka
następny
Deser „Szarlotka” prosty deser z jabłkami

Komentarze Ukryj komentarze

Znaczy to, że jest ona mniej podatna na działanie wysokich temperatur i nie topi się w wypiekach tak jak zwykła czekolada w tabliczkach. 🙂
W sklepach jest dostępna w postaci takich kropelek- jest to coś takiego, jak np. w gotowych mieszankach na muffiny.

Skomentuj