Składniki
- 1.5 szklaki mąki (250 g)
- 1 szklanka cukru pudru (200 g)
- 1.5 łyżeczki proszku do piczenia
- 2 całe jajka
- 0.5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
- borówki
- 2 łyżki czekolady nietopliwejopcjonalnie
Opis dania
Nie od dziś wiadomo, że muffinki są szybkim do zrobienia i przepysznym deserem, który przygotujemy w mgnieniu oka. Takie babeczki są również bardzo łatwe, dlatego ich przygotowanie i dekorowanie sprawi dużo frajdy dzieciom. Istnieje wiele rodzajów muffinek – od najzwyklejszych, przez czekoladowe, jogurtowe, dyniowe… Pomysłów na muffinki jest naprawdę całe mnóstwo – mogą być one z owocami, kawałkami czekolady, bakaliami, nadziewane budyniem, serem czy różnego rodzaju masami.
Moją dzisiejszą propozycją są jednak muffinki z borówkami i czekoladą. Mój przepis na babeczki jest na tyle uniwersalny, że można go dowolnie modyfikować i urozmaicać w różnego rodzaju dodatki. Przygotowanie muffinek z borówkami nie zajmuje więcej niż 10 minut, a łącznie z pieczeniem czas ich zrobienia nie przekracza 30 minut! Tak więc babeczki z borówkami i czekoladą są świetną opcją, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego lub gdy dostaniemy telefon od niezapowiedzianych wcześniej gości. 😉
Przygotowanie
1 Gotowe | Do miski dodać wszystkie mokre składniki - mleko, olej i jajka, wymieszać za pomocą trzepaczki. Do składników mokrych dodać wszystkie suche składniki - przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, a także cukier puder. |
2 Gotowe | |
3 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Ciasto mieszamy łyżką czy mikserem
Najlepiej trzepaczką lub szpatułką 🙂
co to znaczy czekolada nietopliwa?
Znaczy to, że jest ona mniej podatna na działanie wysokich temperatur i nie topi się w wypiekach tak jak zwykła czekolada w tabliczkach. 🙂
W sklepach jest dostępna w postaci takich kropelek- jest to coś takiego, jak np. w gotowych mieszankach na muffiny.
Pyszne, uwielbiam muffinki 🙂