Składniki
- 350 g ciasteczek - kulki w czekoladzieja użyłam O!kulki Magnetic
- 0.5 kostki masła
- 2 banany
- 3 czekolady mleczneu mnie Goplana
- 2 łyżki ciemnego kakao
- +/- 2-3 łyżki mleka w proszkupełnego, nie odtłuszczonego i nie granulowanego
- 1 litr śmietany kremówki 30%2x0.5 litra
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
Opis dania
Ciasta bez pieczenia cały czas stają się coraz bardziej popularne, ze względu na łatwość przygotowania i brak konieczności używania piekarnika. Ciasta bez pieczenia są bardzo szybkie do przygotowania i zwykle ich podstawę stanowią herbatniki, krakersy, ciasteczka oreo i sucharki. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam przepis na świetne ciasto bez pieczenia, którego głównym składnikiem są ciasteczka w postaci kuleczek w czekoladzie. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite ciasto bez pieczenia na spodzie z ciasteczek! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przgotowanie ciasteczkowego spodu:Ciasteczka kuleczki wrzucić do blendera kielichowego lub rozgnieść na pył za pomocą kulki do ciasta - należy odłożyć około garść całych ciasteczek do udekorowania ciasta. Masło rozpuścić i dodać do pokruszonych ciasteczek, dobrze wymieszać. Tak przygotowanym ciasteczkowym spodem wyłożyć wysoką formę do tarty lub tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), dobrze ugnieść- najlepiej spodem szklanki. Banany obrać ze skórki i pokroić w dość grube plastry. Układać na spodzie ciasteczkowym. Na czas przygotowania masy czekoladowej blaszkę ze spodem z ciastek włożyć do lodówki. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy czekoladowej:Pół litra śmietanki przelać do garnka, czekoladę połamać na małe kawałki i dorzucić do śmietany. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do masy dodać gorzkie kakao i mleko w proszku (pełne min. 26%, nie odtłuszczone i nie granulowane). Masę dokładnie wymieszać, by wszystkie grudki dobrze się rozpuściły. |
3 Gotowe | Masę podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Masa powinna zacząć widocznie gęstnieć podczas gotowania, jeśli tak się nie dzieje, dodać nieco więcej mleka w proszku. Tak przygotowaną, przestudzoną masę (podczas studzenia masa powinna się zsiadać) wylać na spód z ciasteczek, odstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia - na kilka godzin, najlepiej na całą noc. |
4 Gotowe | Przygotowanie masy śmietankowej:W 1/3 szklanki przegotowanej, gorącej (jednak nie wrzącej) wody rozpuścić żelatynę. Energicznie wymieszać, by żelatyna dobrze się rozpuściła i nie zrobiła się grudkowata. Żelatynę ostudzić- jeśli zacznie się ściągać, należy ubić śmietankę. Dobrze schłodzoną śmietankę dobrze ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Zastygającą żelatynę dodać do śmietany, wymieszać łopatką, by oba składniki dobrze się ze sobą połączyły. Masę śmietankową wyłożyć na masę czekoladową i udekorować połówkami ciasteczek, które wcześniej odłożyliśmy. Ciasto należy przechowywać w lodówce. |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy ktoś ma patent na te grudki ? Mieszam już naprawdę długo ….
Proszę spróbować blenderem 🙂
wszystko super, zrobiłam to ciasto.. wszyscy się zachwycali..dziś robię drugi raz, mam nadzieje, że wyjdzie tak samo! super!
Gdzie można dostać takie ciasta?
Jeśli chodzi o te kuleczki, to ja kupowałam w Biedronce, nazywały się „O!kulki” Magnetic 😉
Ciasto wyszło rewelacyjnie !! Mega słodkie ale tego było się można spodziewać. Czasem warto zgrzeszyć 😉
Och tak pięknie wygląda a nie wyszło 😭mi również masa popłynęła ale i spód z ciasteczek tak nie wygląda
U mnie spód z ciasteczek był bardzo mocno „ubity”, dlatego taki wyszedł 🙂
A z masą jak pisałam Pani niżej, masę niemal zagotowałam i po dodaniu mleka w proszku zaczęła mi gęstnieć. Być może masa potrzebowała dłuższego gotowania na wolnym ogniu, bądź mleko było odtłuszczone lub granulowane – to też może mieć znaczenie. 🙂
Ciasto powinno się dość długo chłodzić, przed położeniem śmietanki nawet całą noc, więc może tutaj tkwi problem 🙂
Chodzi o masło extra czy margarynę np Kasia ?
Chodzi o masło extra 82%, margaryna może nieco zepsuć smak 😉
Jakiej wielkości ms być forma?
Ja robiłam w szklanej formie od tarty o średnicy około 27 cm 🙂
Ale możesz zrobić też w tortownicy lub na zwykłej blaszce kwadratowej 🙂
czy na blache prostokat 28×35 moge użyć razy 2 składniki?
Bez problemu, powinno być ok. 🙂
Poproszę o bardziej szczegółowy opis masy czekoladowej. Wczoraj robiłam to ciasto i ta masa mi płynie. 🙁 chciałabym się dowiedzieć co zrobiłam nie tak
Karolino,
ja masę robiłam tak – śmietanę przelałam do garnuszka, dodałam czekoladę i na wolnym ogniu podgrzewałam niemal do zagotowania. Gdy masa zaczynała się gotować, garnek zestawiłam z ognia, dodałam kakao i mleko w proszku. Mieszałam tak długo, by nie było grudek. Masę ponownie postawiłam na ogniu i dalej podgrzewałam, aż masa zaczęła gęstnieć. Masę zestawiłam z ognia i odstawiłam do wystudzenia – masa powinna coraz bardziej gęstnieć.
A czy po wylaniu masy wstawiłaś ciasto do lodówki?
Być może też mleko w proszku nie ściągnęło masy tak jak powinno 🙁
U mnie niestety ta sama sytuacja… Nie zauważyłam żadnego zgęstnienia masy, mimo tego że dodałam sporo mleka w proszku. Czy masa musi się zagotować?
Tak, masa powinna zacząć się gotować 🙂
Witam Pani Asiu. Ile trzeba dać cukru pudru i cukru waniliowego??
Pani Magdaleno, ja dodałam 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżeczki cukru wanilinowego 🙂
Wygląda cudownie!
Z pewnością jest meeeeega słodkie 😀 takie właśnie uwielbiam
Taaak, ciacho należy do jednych z najsłodszych, a to wszystko przez mocno czekoladową masę w środku 🙂
Gdzie zakupiła pani te kuleczki czekoladowe?
Pani Kasiu, kuleczki kupiłam w Biedronce 🙂
wygląda pysznie 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam tarty bez pieczenia, a ta wygląda nieziemsko! Szkoda że jestem na diecie, bo chętnie bym ją schrupała… ślinka cieknie <3
Marto, dla takich ciast warto porzucić dietę! 😀 hihihi