Sałatka z tuńczykiem
na krakersach (sałatka warstwowa)

Sałatka na krakersach z tuńczykiem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Skladniki na formę 24x24 cm:
2 opakowania krakersów (2x180g)
8 jaj
1.5 szklanki startego żółtego sera
3 ogórki konserwowe
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x120 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pęczek szczypiorku
+/- 6 łyżek majonezu
pieprz i ewentualnie sól do smaku

Składniki

  • Skladniki na formę 24x24 cm:

Opis dania

Udostępnij

W ostatnim czasie bardzo popularne stały się sałatki z tuńczykiem w różnej postaci – czy to z makaronem, ryżem, czy też po prostu sałatka warstwowa z tuńczykiem. Sałatki są o tyle ciekawe, że możemy przygotowywać je z rozmaitych składników i w różnych postaciach. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na sałatkę z tuńczykiem, to mam dla Was ciekawą propozycję. Sałatka warstwowa z tuńczykiem (na krakersach) sprawdza się doskonale nie tylko podczas świąt, ale także na różnego rodzaju imprezach, jak imieniny, urodziny, parapetówka i wiele innych. Nie dość, że sałatka z tuńczykiem na krakersach zaskoczy wszystkich wyglądem, to dodatkowo zachwyci niebanalnym połączeniem smaków. Jeśli więc znudziły Ci się tradycyjne sałatki, jak jarzynowa czy gyros, przygotuj sałatkę z tuńczykiem na krakersach – zachwyt gości murowany. 🙂

Ja do przygotowania sałatki użyłam kwadratowej tortownicy o wymiarach 24×24 cm.

Przygotowanie

1
Gotowe

Na blaszce z klamrą lub w przeźroczystym, płaskim naczyniu wyłożyć pierwszą warstwę krakersów. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki, ogórka pokroić w małą kostkę. Całość wymieszać, doprawić pieprzem i dodać około 2 łyżek majonezu. Pierwszą pastę wyłożyć na krakersy, wyrównać i przykryć drugą warstwą słonych ciastek.

2
Gotowe

Tuńczyka odcedzić z sosu, rozdrobnić widelcem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pieprz i około 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę, wyrównać i przykryć trzecią warstwą krakersów.

3
Gotowe

Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na grubych oczkach tarki, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, dodać majonez (około 2 łyżek) i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na krakersy i wyrównać.

4
Gotowe

Żółtka pokruszyć palcami lub zetrzeć na tarce, wysypać na górę sałatki. Całość zwieńczyć posiekanym szczypiorkiem i odstawić do lodówki na kilka godzin, by krakersy zmiękły.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zakwas na żurek
poprzedni
Zakwas na żurek z płatków owsianych
Pączki serowe przepis
następny
Pączki serowe mini (z sera z wiaderka)

Skomentuj