Zakwas na żurek
z płatków owsianych

Zakwas na żurek

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.75 l wody 750 ml
1.5 szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720) około 150 g
7 łyżek płatków owsianych
5 kuleczek ziela angielskiego
4 listki laurowe
5-6 ząbków czosnku
4 ziarenka pieprzu

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Żurek jest jedną z tych potraw, których nie może zabraknąć w niejednym polskim domu w czasie Wielkanocy. Nie od dziś wiadomo, że żurek najlepiej smakuje na domowym zakwasie, dlatego też w dzisiejszym wpisie przedstawię Wam jeden z najczęściej przygotowywanych przeze mnie zakwasów, a mianowicie przepis na zakwas na żurek z płatków owsianych. Przygotowanie takiego zakwasu na żurek nie jest skomplikowane, dlatego też warto przygotować go samemu w domu. Jeśli przygotujecie żurek na domowym zakwasie, to gwarantuję, że od tej pory nie sięgniecie po zakwas ze sklepu. 🙂 Pod przepisem na zakwas na żurek, znajdziecie także kilka przydatnych wskazówek, które warto wziąć pod uwagę przygotowując zakwas w domu.

Z podanych proporcji, przygotujecie około 1 litra zakwasu, którego wystarczy do przygotowania około 3 litrów żurku.

Przygotowanie

1
Gotowe

Do szklanego naczynia (ja użyłam słoika) przelać chłodną, przegotowaną wcześniej wodę. Płatki owsiane zmielić na pył. Do wody dodać mąkę, zmielone płatki owsiane i dokładnie wymieszać, by w zakwasie nie było grudek.

2
Gotowe

Do zawiesiny z mąki, płatków owsianych i wody dodać pokrojony w grube plastry czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Całość zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce na około 4-5 dni. Zakwas należy codziennie przemieszać, najlepiej czystą, drewnianą łyżką.

3
Gotowe

Po upływie ustalonego czasu, z zakwasu usunąć wszystkie przyprawy, zamknąć szczelnie i umieścić w lodówce. Tak przygotowany zakwas na żurek możemy przechowywać przez około 2 tygodnie.

Wskazówka:

  • Jeśli chcemy, aby zakwas miał bardziej intensywny smak (był bardziej kwaśny), możemy przedłużyć czas fermentacji do 6-7 dni.
  • Do przygotowania zakwasu na żurek możemy użyć mąki żytniej typu 720, 1400 lub 2000. Im większy typ użytej mąki żytniej, tym żurek po ugotowaniu będzie ciemniejszy.
  • Aby przyspieszyć proces fermentacji zakwasu na żurek, możemy dodać do niego czerstwą skórkę żytniego chleba. Ważne jednak, by chleb był przygotowany na naturalnym zakwasie, bez polepszaczy!
  • Warto pamiętać, by zakwas na żurek miał zapewniony dopływ powietrza, dlatego też nie należy go szczelnie zamykać.
  • Zakwas jest gotowy wtedy, gdy wyczuwalny jest kwaskowy zapach i smak.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na babkę gotowaną
poprzedni
Babka gotowana (babka wielkanocna)
Sałatka na krakersach z tuńczykiem
następny
Sałatka z tuńczykiem na krakersach (sałatka warstwowa)
Przepis na babkę gotowaną
poprzedni
Babka gotowana (babka wielkanocna)
Sałatka na krakersach z tuńczykiem
następny
Sałatka z tuńczykiem na krakersach (sałatka warstwowa)

Skomentuj