Modra kapusta
duszona (do obiadu)

Modra kapusta duszona (do obiadu)

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kapusta czerwona u mnie dość mała
1-2 łyżki smalcu
sok z połowy cytryny
0.5 litra wody (około)
1 duże jabłko
1/3 pęczka koperku
sól, pieprz, cukier do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Choć kapusta czerwona jest nadal mniej popularna niż kapusta biała, z pewnością kojarzymy ją z widokiem klusek śląskich i mięsnej rolady, sowicie polanych sosem bądź jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi i pyz drożdżowych. Modra kapusta jest bowiem bardzo popularna w tradycyjnej kuchni Wielkopolski i Śląska, jednak w obu regionach nieco różni się sposobem przygotowania. Kapusta czerwona charakteryzuje się intensywnym czerwonofioletowym kolorem, co wyróżnia ją na tle kapusty białej. Jak jednak przygotować kapustę czerwoną na ciepło do obiadu, by nie straciła swoich walorów smakowych i zachowała jak najbardziej intensywny kolor?

Poznajcie mój sekretny przepis na to, jak zrobić modrą kapustę na ciepło, by nie straciła swojego intensywnego koloru i smakowała wyśmienicie. Kapustę czerwoną z tego przepisu najczęściej przygotowuję do roladek schabowych i śląskich klusek lub kopytek, a także jako dodatek do pieczonej kaczki, karkówki, schabu pieczonego i wszelkiego rodzaju pieczonych mięs. Choć nie jest to przepis na tradycyjną kapustę modrą z Wielkopolski czy Śląska, gwarantuję, że Wam posmakuje! 🙂

Uwaga! Proporcje podane w poniższym przepisie na czerwoną kapustę są orientacyjne- smak i ilość kapusty należy dopasować do własnych potrzeb. Poniżej zawarłam proporcje na jedną niewielką kapustę czerwoną.

Przygotowanie

1
Gotowe

Z kapusty czerwonej obrać wierzchnie liście i wykroić głąb (wyrzucić), resztę dokładnie umyć. Czerwoną kapustę poszatkować- nożem lub po prostu użyć malaksera. Poszatkowaną kapustę przełożyć na patelnię, dodać smalec i sok z cytryny. Kapustę podsmażyć (około 3-5 minut) mieszając, by się nie przypaliła.

2
Gotowe

Do kapusty dolać wodę (Uwaga! Woda powinna sięgać do 3/4 ilości kapusty), zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut co jakiś czas mieszając, aż cała woda odparuje.

3
Gotowe

Na koniec, gdy czerwona kapusta będzie już podgotowana (ale nadal nieco chrupiąca), dodać starte na tarce jabłko i posiekany koperek. Kapustę modrą doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem.

Kapusta czerwona w takiej postaci smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wskazówka:

  • Do przygotowania kapusty czerwonej z tego przepisu warto wybierać kwaśne jabłka, które nadadzą kapuście niepowtarzalnego charakteru.
  • Jeśli lubimy kapustę czerwoną na słodko, możemy dodać do niej rodzynki, a smak wzbogacić cynamonem lub goździkami.

 

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj