Pleśniak
(kruszon, skubaniec)

Pleśniak (kruszon, skubaniec)

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na blaszkę o wymiarach 30x25x8
1 kostka margaryny
1 łyżeczka smalcu
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 proszek do pieczenia
2 łyżki cukru do ciasta
1 szklanka cukru do białek
2 łyżki ciemnego kakao
owoce według uznania

Składniki

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 30x25x8

Opis dania

Udostępnij

W zależności od regionu, ciasto nazywane jest inaczej. U mnie zawsze mówiło się kruszon, jednak w obiegu są także nazwy pleśniak i skubaniec. Jest to ciasto kruche, najczęściej w dwóch kolorach, z owocami lub dżemem i bezą. Pleśniak jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych, sezonowych owoców, a także tych z zalewy. Ja najczęściej przygotowuję pleśniaka z wiśniami lub rabarbarem. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto pleśniak, który pochodzi z maminego zeszytu.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta

Jajka wybić, oddzielając żółtka od białek. Margarynę i smalec roztopić, dodać dwie łyżki cukru. Do przestudzonej masy dodać żółtka i dokładnie utrzeć.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać do powstałej wcześniej masy. Ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy.

2
Gotowe

Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną z nich przełożyć do oddzielnej miseczki i dodać kakao. Ugniatać do momentu całkowitego połączenia się kakao z ciastem. Porcje ciasta przełożyć do woreczków i wstawić do lodówki na 30 minut. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, możemy ciasto włożyć do zamrażarki.

3
Gotowe

W międzyczasie przygotować blaszkę i nagrzać piekarnik do 180 stopni. Białka z cukrem ubić na sztywno (cukier dodawać stopniowo, nie cały na raz). Schłodzone ciasto ścierać na tarce lub skubać bezpośrednio na blaszkę, układając warstwami - ciasto białe + ciasto ciemne + owoc + piana z białek + ciasto białe.

4
Gotowe

Pleśniaka pieczemy przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja najczęściej wykorzystuję do jego sporządzenia świeży rabarbar, wiśnie lub agrest z zalewy.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Kotlety mielone z cukinią w sosie keczupowym
poprzedni
Kotlety mielone z cukinią
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką
następny
Surówka z młodej kapusty
Kotlety mielone z cukinią w sosie keczupowym
poprzedni
Kotlety mielone z cukinią
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką
następny
Surówka z młodej kapusty

Komentarze Ukryj komentarze

U nas w domu mama robiła ciasto pleśniak z jabłkami, śliwkami, truskawkami, rabarbarem i agrestem. Pleśniaka z wiśniami jeszcze nie jadłam, ale wygląda smakowicie. Czasem zatem coś upiec 🙂

ktoś kiedyś zapytał czy chcę pleśniaka, odpowiedziałem „chyba nie”. Teraz wiem, że to ciasto nad ciasto, zwłaszcza z agrestem 🙂

Skomentuj