Pierniki z ziemniakami

Pierniki z ziemniaków

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
3 średnie ziemniaki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki miodu (około 200g)
2/3 kostki masła
1 jajko
3 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Pierniczki są tym elementem świąt, którego nie może zabraknąć w wielu domach. Pachnące i miękkie ciasteczka wprowadzają do naszej kuchni iście świąteczny zapach i klimat, a to wszystko za sprawą przypraw korzennych, które tak bardzo kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Istnieje wiele przepisów na pierniczki, jednak nie wszystkie  odpowiadają naszym gustom – jedne wymagają leżakowania i trzeba upiec je dobry miesiąc przed świętami, by w ogóle były jadalne, inne z kolei są zbyt skomplikowane i czasochłonne. Dlatego też w tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które przygotujesz w mig!

Tego typu pierniczki są bardzo miękkie, wręcz rozpływające się w ustach zaraz po wypieczeniu i bez przeszkód  możemy przygotowywać je nawet dzień przed świętami, gdyż nie wymagają leżakowania! Szczerze polecam, warto spróbować! 🙂

Z podanych proporcji wychodzi 70-90 sztuk pierników z ziemniakami.

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki ugotować, odcedzić i odparować (nie solić!). Jeszcze gorące rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków, tak by uzyskać gładką konsystencję.

2
Gotowe

Do garnuszka przełożyć miód, masło i cukier, podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści - nie gotować! Do podgrzanej masy dodać rozgniecione ziemniaki i miksować mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gdy masa podczas miksowania będzie już przestudzona, dodać jajko i miksować jeszcze przez chwilę.

3
Gotowe

Do większej miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać masę z ziemniaków, miodu, masła, cukru i jajka.

Na początku całość wymieszać łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrobić rękoma jeszcze przez chwilę, by wszystkie składniki ładnie się połączyły.

4
Gotowe

Ciasto nie powinno kleić się do rąk - w razie konieczności podsypywać mąką. Wyrobione ciasto na pierniki rozwałkować na grubość około 2 mm (ciasto dość mocno wyrośnie podczas pieczenia) i wycinać pożądane kształty pierniczków.

Pierniczki z ziemniakami piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez około 7-10 minut. Dekorować według uznania. :)

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Domowy likier na święta
poprzedni
Domowy likier piernikowy
Piernik
następny
Piernik w czekoladzie

Skomentuj