Składniki
- 3 średnie ziemniaki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki miodu (około 200g)
- 2/3 kostki masła
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Opis dania
Pierniczki są tym elementem świąt, którego nie może zabraknąć w wielu domach. Pachnące i miękkie ciasteczka wprowadzają do naszej kuchni iście świąteczny zapach i klimat, a to wszystko za sprawą przypraw korzennych, które tak bardzo kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Istnieje wiele przepisów na pierniczki, jednak nie wszystkie odpowiadają naszym gustom – jedne wymagają leżakowania i trzeba upiec je dobry miesiąc przed świętami, by w ogóle były jadalne, inne z kolei są zbyt skomplikowane i czasochłonne. Dlatego też w tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które przygotujesz w mig!
Tego typu pierniczki są bardzo miękkie, wręcz rozpływające się w ustach zaraz po wypieczeniu i bez przeszkód możemy przygotowywać je nawet dzień przed świętami, gdyż nie wymagają leżakowania! Szczerze polecam, warto spróbować! 🙂
Z podanych proporcji wychodzi 70-90 sztuk pierników z ziemniakami.
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki ugotować, odcedzić i odparować (nie solić!). Jeszcze gorące rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków, tak by uzyskać gładką konsystencję. |
2 Gotowe | Do garnuszka przełożyć miód, masło i cukier, podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści - nie gotować! Do podgrzanej masy dodać rozgniecione ziemniaki i miksować mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy masa podczas miksowania będzie już przestudzona, dodać jajko i miksować jeszcze przez chwilę. |
3 Gotowe | Do większej miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać masę z ziemniaków, miodu, masła, cukru i jajka. Na początku całość wymieszać łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrobić rękoma jeszcze przez chwilę, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. |
4 Gotowe | Ciasto nie powinno kleić się do rąk - w razie konieczności podsypywać mąką. Wyrobione ciasto na pierniki rozwałkować na grubość około 2 mm (ciasto dość mocno wyrośnie podczas pieczenia) i wycinać pożądane kształty pierniczków. Pierniczki z ziemniakami piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez około 7-10 minut. Dekorować według uznania. :) |