Składniki
- 0.5 litra rumubrązowego
- 1 litr śmietanki kremówki
- 5 sporych łyżek kremu czekoladowego (typu nutella)
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
Opis dania
Świąteczny nastrój już na dobre opanowuje nasze domy. Pieczenie pierniczków, lepienie pierogów i uszek na zapas, nastawianie zakwasu na wigilijny barszcz… całe te przygotowania powoli tworzą świąteczny klimat, który już niebawem będziemy celebrować przy wigilijnym stole. Aby jednak jeszcze bardziej urozmaicić świąteczny stół i nastrój, zachęcam Was do przygotowania likieru piernikowego. W moim domu jest to zupełna nowość, która podczas pierwszych prób pozytywnie zaskoczyła nas i mam nadzieję, że zachwyci także gości. 🙂
Przygotowanie domowego likieru zajmie dosłownie 5-10 minut, a z podanych niżej proporcji wychodzi około 1,5 litra tego świątecznie piernikowego trunku. Zachęcam więc wszystkich smakoszy do przygotowania domowego likieru piernikowego! 😉
Przygotowanie
1 Gotowe | Krem czekoladowy przełożyć do większej miski, stopniowo dolewać rum, mieszając trzepaczką. Mieszać powoli, aż cały krem czekoladowy ładnie rozpuści się w rumie. Ciągle mieszając, do całości stopniowo dodawać śmietankę. Na koniec dodać przyprawę do piernika i cukier puder. Mieszać do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. |
2 Gotowe | Domowy likier piernikowy można przecedzić przez drobne sitko, aby nie było w nim kawałków przypraw korzennych. Dodatkowo likier należy przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać go w lodówce, gdzie dodatkowo zgęstnieje i zrobi się bardzo kremowy. Likier podawać schłodzony, a przed polaniem do kieliszków - wstrząsnąć. :) |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy zamiast rumu można dać wódkę ?
Tak, ale smak będzie inny 🙂
ooo ten przepis mnie zaintrygował! koniecznie muszę go wypróbować jak najszybciej żeby jeszcze na święta udało się coś zaserwować gościom, a jeśli nie na święta to może na Sylwestra? 😀
Na Sylwestra też się nada 😀