Składniki
Składniki na 3-4 blaty (blaszka standardowa 25x36 cm)
- 0.5 litra miodu
- 1 i 1/4 kostki masła
- 1 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 0.5 szklanki mleka
- 3 całe jajka
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 0.5 łyżeczki soli
Do polewy:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
Dodatkowo:
- składniki do przełożenia piernika staropolskiegonp. powidła śliwkowe
Opis dania
W tym wpisie znajdziesz prosty przepis na piernik staropolski dojrzewający, który odkopałam z wiekowego zeszytu z przepisami. Choć w moim domu piernik staropolski został nieco zapomniany i jest zupełną nowością, to od ostatnich świąt wpisał się w nasze bożonarodzeniowe (i nie tylko!) menu na dobre. Mój piernik dojrzewał przez 6 tygodni, jednak ten czas można spokojnie skrócić i piernik może dojrzewać przez 2-4 tygodni. Piernik staropolski można przełożyć ulubioną masą, a samo ciasto wzbogacić o bakalie. Ja postawiłam na powidła śliwkowe z czekoladą i polewę czekoladową, jednak tego typu dodatki można dostosować do swojego gustu. 🙂 Jeśli nadal wahasz się nad przygotowaniem piernika staropolskiego dojrzewającego na święta, to szczerze polecam wpisać go w świąteczne menu – ten piernik jest naprawdę świetny! 😉
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta:Miód, masło i cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier się rozpuści, a całość niemal zagotuje, masę zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. |
2 Gotowe | Mąkę przesiać przez sito, dodać sodę oczyszczoną, sól i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Do wystudzonej masy dodać jajka i mleko, wymieszać do połączenia się składników. Do masy dodać przesianą mąkę z sodą, solą i przyprawą do piernika, całość dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką), do dokładnego połączenia się wszystkich składników. W cieście nie powinno być widocznych grudek mąki! Ciasto będzie dość rzadkie, jednak po leżakowaniu będzie spokojnie nadawało się do wałkowania. |
3 Gotowe | |
4 Gotowe | Wypiekanie piernika dojrzewającego:Na tydzień przed świętami wyciągamy ciasto z lodówki, na kilka godzin przed planowanym wypiekiem - ciasto musi być w temperaturze pokojowej. Ciasto na piernik staropolski dzielimy na 3-4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty w razie potrzeby podsypując mąką, na wymiar blaszki. Każdy blat pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 17-20 minut. Blaty piernika staropolskiego zostawiamy do wystudzenia. |
5 Gotowe | Wypieczone i wystudzone blaty układamy jeden na drugim - możemy dociążyć je deską do krojenia lub książką, żeby się nie odkształciły. Blaty ponownie odstawić na 3 dni. |
6 Gotowe | Po 3 dniach po wypieczeniu piernik staropolski przekładamy ulubioną masą i ponownie odstawiamy do nasiąknięcia i skruszenia. W przeddzień świąt piernik możemy polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować wedle uznania - bakaliami, cukrem pudrem, małymi pierniczkami... |
7 Gotowe | Przygotowanie polewy czekoladowej:Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kawałki, dodać masło i śmietankę, całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wylać od razu na piernik staropolski dojrzewający. Piernik można podzielić na 3 równe części, dzięki czemu otrzymamy 3 podłużne pierniki staropolskie - każdy można oczywiście przełożyć inną masą i każdą część udekorować inaczej. |
Komentarze Ukryj komentarze
Szkoda, że nie trafiłam na Twojego bloga przed świętami… przepis będzie musiał poczekać na kolejny rok, ale na pewno przetestuję! 🙂
🙂
Narobiła mi Pani smaka! Lecę po składniki i jeszcze dziś przygotuję ciasto 🙂
Ekstra! 🥰
Oooo lubię to 🙂 Pyyychota!
💛