Składniki
Składniki na blaszkę 30x25 cm:
- 3 szklanki orzechów włoskich (łuskanych)
- 1 duże opakowanie herbatników maślanych300 g
- 1 duże opakowanie herbatników kakaowych300 g
- 1 puszka masy kajmakowejja użyłam masy o smaku orzechowym
Masa budyniowa:
- 1 i 1/4 kostki masła250 g
- 1 litr mleka
- 3-4 łyżki cukru brązowego
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Polewa:
- 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Opis dania
Cześć! Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszne ciasto orzechowe bez pieczenia. 🙂 Jeśli macie orzechy włoskie i szukacie ciekawego pomysłu na ich wykorzystanie, to z czystym sumieniem mogę polecić Wam ten przepis na ciasto orzechowiec. Nie dość, że orzechowiec z tego przepisu wygląda bardzo efektownie, to jeszcze nie wymaga pieczenia! Mój orzechowiec „postawiony” jest na herbatnikach, a przekładany jest pyszną masą budyniową z dodatkiem orzechów. Ciasto orzechowe dodatkowo posiada warstwę kajmaku, która nadaje mu niebanalnego charakteru. Całość zwieńczona jest oczywiście siekanymi orzechami włoskimi i polewą czekoladową. Wbrew pozorom ciasto nie jest zbyt słodkie, a wręcz idealnie wyważone smakowo. 🙂
Z całego serca polecam!
Przygotowanie
1 Gotowe | Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i w miarę możliwości obrać je ze skórki. Skórka z orzechów pod wpływem ciepła powinna sama zacząć "odchodzić". Proces ten można pominąć, jednak należy liczyć się z tym, że skórka z orzechów może nadać gorzkawego posmaku. :) Z orzechów wydzielić 1 szklankę (do posypania), resztę bardzo drobno posiekać. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy budyniowej:Z całego litra mleka odlać 1 szklankę, resztę przelać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do szklanki mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz budyń waniliowy. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą), by nie było grudek. Mleko z cukrem zestawić z ognia, lekkim strumieniem dodać do niego przygotowaną mieszaninę i energicznie wymieszać (budyń powinien być bardzo mocno gęsty!). Budyń postawić z powrotem na ogniu, podgrzewać do czasu pojawienia się pęcherzyków powietrza - UWAŻAĆ, by masa się nie przypaliła. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. |
3 Gotowe | Miękkie masło ubić na białą, puszystą masę. Ciągle miksując na małych obrotach, do masła stopniowo dodawać ostudzony budyń. Przygotowaną masę budyniową podzielić na dwie równe części. Do jednej części masy dodać posiekane wcześniej orzechy włoskie i dokładnie wymieszać. |
4 Gotowe | Na spód blaszki wyłożyć 1 warstwę jasnych herbatników i połowę masy z orzechami. |
5 Gotowe | Wierzch jasnych herbatników wysmarować kajmakiem, posypać resztą orzechów (przed posypaniem można je lekko posiekać). |
6 Gotowe | Przygotowanie polewy:Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać olej kokosowy i wstawić do mikrofali. Podgrzewać na pełnej mocy około 15-20 sekund - czekolada powinna być całkiem rozpuszczona, a wymieszana masa gładka i bez grudek. Tak przygotowaną polewą polać wierzch orzechowca. |
Komentarze Ukryj komentarze
Jakie wymiary powinna mieć blaszka?
Składniki są podane na blaszkę 30×25 cm 🙂
Wysmienite!
😊🤗
Pierwszy raz widzę to ciasto bez pieczenia 🙂 zawsze robiłam na pieczonym biszkopcie. Zobaczę czy mi wyjdzie 🙂
Wooo! ale to super wygląda. Ciężko się oprzeć, trzeba wypróbować. Kalorii nie liczę bo pewnie jest ich milion hehe 😀 Ale mały kawałek do niedzielnej kawki chyba nie zaszkodzi!
Dziś lecę po potrzebne składniki i jutro działam !
To ciasto musi rozpływać się w ustach! Jest idealne do filiżanki czarnej kawy 🙂
Dokładnie tak! 🙂
Cudowne zdjęcia, aż ślinka cieknie 🙂
Dziękuję! 😉