Składniki
- 4 laski kiełbasy śląskiejlub innej dobrej
- 2 średnie cukinielub 1 duża; (+/- 1kg)
- 3 paprykimogą być różnokolorowe - ja użyłam 1 żółtej i 2 czerwonych
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 1 butelka (700-750 g) passaty pomidorowej
- 1.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1.5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka natki pietruszki
Opis dania
W okresie letnim i na początku jesieni, nasze ogrody i sklepowe kramiki obfitują w cukinię. Nie od dziś wiadomo, że jest to bardzo wartościowe warzywo, przez wielu z nas jeszcze niedoceniane. Sposobów na wykorzystanie cukinii jest naprawdę mnóstwo, gdyż ze względu na jej mało wyrazisty smak, doskonale nadaje się ona do dań obiadowych, jak również deserów. W tym wpisie przedstawię Wam przepis na danie jednogarnkowe, jakim jest leczo z cukinią i kiełbasą. Leczo z cukinii jest nie tylko bardzo smaczne i sycące, ale także doskonale rozgrzewa w chłodniejsze, jesienne już dni. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Kiełbasę pokroić w grube talarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni (z przykrywką) rozgrzać smalec i wrzucić kiełbasę. Smażyć do zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Gdy kiełbasa nabierze złocistego koloru, zmniejszyć ogień i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz wszystkie przyprawy. Całość smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. |
2 Gotowe | Paprykę dokładnie umyć i sparzyć, poprzekrawać na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dość dużą kostkę, dorzucić do kiełbasy. Podsmażać na wolnym ogniu. Cukinię, jeśli to konieczne, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w sporą kostkę, wrzucić na patelnię do pozostałych składników. Całość smażyć jeszcze przez około 5 minut. |
3 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy zamiast passaty pomidorowej można użyć świeżych pomidorów? Tzn przygotować taką ala passatę samemu?
Jasne, że można! 🙂 Taka domowa passata będzie nawet lepsza niż kupna 🙂
Mąż jest na diecie, dlatego kiełbasę zastąpiłam kurczakiem. Wyszło mega pyszne 🙂
Wariacji na temat leczo z cukinii może być sporo 🙂 Można je zrobić z kiełbasą, z kurczakiem, z parówkami albo w ogóle bez mięsa. Jadłam kiedyś nawet takie z makaronem z dodatkiem kabaczka 🙂
Leczo jest o tyle fajne, że można je wpakować do słoików na zimę, dlatego zawsze w sezonie nagotuje więcej na cały rok 😀
I o taki przepis na leczo z cukinią mi chodziło! Wersja z kiełbasą mi się podoba, tym bardziej że wcześniej przygotowywałam tylko leczo warzywne, główne ze względu na dzieci. Czas upichcić coś pysznego 🙂
Mnie uczyła mama, jak zrobić leczo z cukinii, papryki, pieczarek i pomidorów, jednak po tylu latach się tego nie pamięta także przepis jak najbardziej się przyda 🙂