Składniki
- 500 g fasolki szparagowej żółtej
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki masła
- sól i ziarenka smaku/wegeta do smaku
Opis dania
Dziś przedstawię przepis na żółtą fasolkę szparagową, najpierw blanszowaną, a później podsmażaną na masełku z bułką tartą. Tak przygotowana fasolka jest idealnym dodatkiem do obiadu i gwarantuję, że posmakuje każdemu. 🙂 Fasolka idealnie współgra z mięsem i ziemniakami, a jej przygotowanie jest banalnie proste.
Przygotowanie
1 Gotowe | Fasolkę umyć i poodcinać ogonki. Jeśli fasolka jest zbyt długa, możemy poprzecinać ją na pół. W większym garnku zagotować wodę z solą i cukrem (po pół łyżeczki każdego). Wrzucać fasolkę do gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut, w zależności od grubości fasolki. Ugotowaną fasolkę przerzucić do lodowatej wody (najlepiej z dodatkiem lodu), by zatrzymać proces gotowania. |
2 Gotowe | Na patelni rozgrzać masło, dodać fasolkę i smażyć do zarumienienia. Na koniec przyprawić solą i wegetą do smaku, posypać bułką tartą i podsmażać jeszcze przez około 3-4 minuty. Gotowe! :) |
Komentarze Ukryj komentarze
Oj marzy mi się taka fasolka!