Składniki
Składniki na blaszkę 30x25 cm:
- 300 g herbatnikówidealne są kakaowe, ja jednak użyłam herbatników maślanych
- 1 i 1/4 kostki masła250 g
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru białego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2.5 szklanki mleka w proszkunie granulowanego
Polewa:
- 0.5 tabliczki czekolady mlecznej
- 2 małe batoniki Milky Way
- 1/4 szklanki śmietany kremówki30-36%
- 1/4 kostki masła
Opis dania
Przepis na pyszne ciasto Milky Way bez pieczenia, którego podstawą są herbatniki. Jest to bardzo ciekawa propozycja dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowania ciasta, z jednoczesnym zachowaniem smaku. Istnieją dwa sposoby przygotowania ciasta Milky Way – tą samą masą możemy przełożyć kakaowy biszkopt lub herbatniki. Ja przedstawię Wam przepis na nieco szybsze ciasto Milky Way – bez pieczenia, którego postawą są właśnie herbatniki.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie masy:Do garnuszka przelać mleko, dodać cukier biały, cukier brązowy i cukier wanilinowy. Gotować na małym ogniu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. UWAGA! Cukier brązowy bez przeszkód możemy zastąpić białym i odwrotnie. :) |
2 Gotowe | Miękkie masło przełożyć do miski, miksować na gładką, puszystą masę. Do masła stopniowo dodawać wystudzony syrop z mleka i cukru, ciągle miksując. Na samym końcu dodawać stopniowo mleko w proszku, miksować do czasu uzyskania jednolitej masy bez grudek. |
3 Gotowe | Spód blaszki wyłożyć herbatnikami, przykryć pierwszą częścią masy mlecznej. Na masę wyłożyć drugą warstwę herbatników, przykryć pozostałą masą. Na wierzchu znów ułożyć herbatniki. Na czas przygotowania polewy, ciasto Milky Way odstawić do lodówki. |
4 Gotowe | Przygotowanie polewy:Czekoladę, batoniki, masło i śmietanę przełożyć do metalowej bądź szklanej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy wszystkie składniki będą roztopione, masę wymieszać i wylać na ciasto, wyrównać. Ciasto Milky Way przechowywać w lodówce. |
Komentarze Ukryj komentarze
Przepyszne te ciasto! Lepsze niż batoniki 🙂
Witam. Zrobiłam ciasto według Pani przepisu na blaszkę 25×30 i niestety muszę przyznać że masy było bardzo mało, nie dałam rady jej przełożyć dwa razy herbatnikami. Jak ja przedzieliłam na pół i położyłam na jednej warstwie herbatników to wyszło z 1 lub 2 cm grubości. Więc niestety musiałam zrobić jedna warstwę i ciasto wyszło bardzo ściśle.
To ciasto nie wychodzi za wysokie, między herbatnikami jest właśnie około 1,5-2 cm masy 🙂
Milky Way jest sam w sobie bardzo słodki,stąd też taka proporcja 🙂
A czy ktoś wie dlaczego nie można dawać mleka granulowanego?🥰
Granulowane nie rozpuszcza się tak jak powinno i w masie zostają dość niesmaczne grudki 🙂
Witam. Jakie masło dać do ciasta?
250 g masła dobrej jakości, najlepiej 82% 🙂 może być zwykłe, np. Łaciate lub osełka 🙂
Witam ja potrzebuje na 11 osob te ciasto jakie proporcje mam dać
Podane składniki są na blaszkę 25×30 cm i z tego można wykroić około 12 kawałków. Jeśli chcemy zrobić na standardowej blaszce do pieczenia, wystarczy podwoić podane proporcje 🙂
Zrób dwie blaszki i już
Zrób z 2 porcji na 2 blaszki. Ciasto bez pieczenia szybko i sprawnie się robi. Jest tak pyszne, że trudno oprzeć się dokładce 🙂
Zrobiłam na jutrzejsze moje imieniny. Wygląda cudnie, mam nadzieję że smakować będzie podobnie. Dziękuję 😊
Super! Wszystkiego dobrego z okazji imienin! 🤗
Mozna po.prpstu kupic polewe i polac zwykla.czekoladowa ??
Jak najbardziej można 😊
Ciasto pyszne. Wszyscy zachwyceni. Na pewno zrobię jeszcze nie raz 🙂i dzięki za życzenia 😊
Bardzo się cieszę! Ściskam! 🤗
Zastanawiam się czy ilość podanych składników bez problemu wystarczy na blaszkę 25×30, ponieważ w innych przepisach na to ciasto podany jest zazwyczaj wymiar blaszki max 24×24. Poproszę o rozwianie moich wątpliwości:)
Pani Dorotko, proporcje w przepisie są podane właśnie na blaszkę 25×30 😊
Witam! Mam pytanie,bo ja nie kapewu o co kaman. 4.5/4 szklanki mleka,
1.5 i 1/4 kostki masła, 1.5/4 szklanki śmietany kremówki, 1.5/4 kostki masła – O CO TU CHODZI?! Ciasto wygląda apetycznie, nawet apetizer senior nie jest potrzebny :))))))))))
Pozdrawiam 😀
Wydaje mi się, że w tej tabelce nad składnikami zmieniła Ci się ilość porcji, dlatego tak się wykrzaczyło 😀
Pod dużym napisem „Składniki” jest taka rubryka „ilość porcji”- tam ustaw 6 i wyskoczy Ci ilość składników potrzebnych do zrobienia ciasta na blaszkę 30×25 cm. :))
Może być mleko w proszku dla niemowląt?😀
Szczerze mówiąc wydaje mi się, że mleko dla dzieci nie nadaje się do ciast ze względu na smak 🙂
Ale zawsze warto spróbować, może akurat będzie dobrze smakowało 🙂
Nadaje sie 🙂 ja zawsze od synka biore mleko w proszku. Nawet budyn zrobilam na nim. Jest troszke slodsze.
Ulubiony batonik dzieciaków. Nie mogę się doczekać, aż je zrobię!
Czy herbatniki zmiękną czy będą suche(kruche)?
Jak wcześniej się nie namoczy (mlekiem albo wodą z cukrem), to zmiękną ale delikatnie 😊
Czy masa jest gęsta i nadaje się do napełnienia babeczek np. rękawem cukierniczym
Masa w sama sobie jest gęsta, bo jest na bazie masła 🙂
Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam nadziewać nią babeczek, ale myślę, że się nada 🙂
Właśnie jestem w trakcie przygotowywania ciasta z Pani przepisu. Czy koniecznie muszę przekładać ciasto herbatbikami w środku? Może nie trzymać „fasonu” jeśli będzie sama masa?
Lepiej ciasto przełożyć, wtedy będzie bardziej stabilne. 🙂 Jeśli Pani go nie przełoży, to nie obiecuję, że masa nie wypłynie ze środka podczas krojenia. 🙂
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź 🙂
Czy śmietanka fix w proszku moze być? Czy to chodzi o inną śmietankę??
Chodzi o zwykłą, płynną śmietanę kremówkę 30 lub 36 %, gównie po to, by troszeczkę rozrzedzić polewę 🙂 Fix w proszku się tutaj nie sprawdzi 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedź😊
Czy mleko w proszku dodajemy do masy jako proszek??? Czy nie robią sie z tego grudki??
Tak, mleko dodajemy w formie proszku stopniowo, cały czas miksując 🙂
Ważne, by nie było ono granulowane – wtedy nie powinny zrobić się grudki 🙂
Świetne! Fajne, kremowe i mega słodkie, ale przecież taki też jest oryginalny batonik. Moje szkraby zjadły całą blachę zanim jeszcze zdarzyłam dobrze pokroić ciasto 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂
U mnie taka sama sytuacja- ciasto znika jak szalone 😀
Widzę ze nagatywow nie dostajesz.
Eh szkoda-ostatni mój przepis z twojej strony -wlasnie przez to
Przykro mi Sabino, jednak ja też jestem tylko człowiekiem i nie siedzę przy komputerze 24 godziny na dobę, więc nie zawsze mogę zatwierdzić komentarze zaraz po dodaniu przez kogoś 🙂
A co do ciasta – nie każdemu musi smakować to, co dodaję na stronie, ponieważ każdy ma inny gust, a przepis jest tylko bazą, którą można dowolnie modyfikować – Ty dodałaś mniej cukru, a i tak ciasto było dla Ciebie obrzydliwie słodkie, jednak nam i wielu innym czytelnikom ciasto smakowało 🙂
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za opinię! Z pewnością przyda się ona innym 🙂
Baaaaardzo słodkie,
Prawie zwymiotowalam po spróbowaniu masy i nie będę robić polewy bp szkoda czekolady
Ps dałam tylko 2 łyżki cukru
Jak długo ciasto może stać?
Z 4-5 dni w lodówce postoi bez problemu 🙂
Czemu masa nie zgestniala ? Co robić? 😢
Masa powinna już zgęstnieć podczas miksowania z mlekiem w proszku, wstaw na chwilę do lodówki i zobacz czy zacznie się ściągać. Jeśli nie, to dodaj więcej mleka w proszku. 🙂
Jeszcze jedno pytanie..Tam pisze trzy czwarte szklanki mleka czy 3-4 szklanki mleka?
Trzy czwarte 🙂
No to juz wiem dlaczego mi nie zgęstniala🙈🤦🏼♀️
Następnym razem się uda! 🙂
Ta śmietanka to ma być schłodzona?
Może być schłodzona, ale nie musi – i tak będziesz to podgrzewać 🙂
Jakiego masła używałaś ?
Masła bodajże z Mlekovity, 83% tłuszczu 🙂
Jest pyszne, robię podobne na biszkopcie 🙂
Niedługo wypróbuję przepis na ciasto milky way z Pani przepisu. Proszę o informację jakiej śmietany trzeba użyć?
Śmietany kremówki, najlepiej 30-36% 🙂
Ile może stać w lodówce ? Czy mogę zrobić 2 dni wcześniej
Dwa dni mu nie zaszkodzą, z pewnością wytrzyma 🙂
U mnie stał 4 dni w lodówce 🙂
Czy można zastąpić herbatniki biszkoptami?
Tak, jak najbardziej 🙂
Ale jaka ta blaszka ? Jakie ma mieć wymiary ????
Jest podane nad składnikami, w przepisie są podane proporcje na blaszkę 30×25 cm 🙂
Wydaje się bardzo proste ciasto w wykonaniu, czas wypróbować 🙂 Będzie do kawy!
Super przepis
A jakie mleko w proszku uzywasz
Ja akurat użyłam mleka w proszku pełnego z OSM Czarnków, jednak z Łaciatego jest równie dobre. Ważne, by nie było granulowane. 😉
To ma być kwaśna śmietana czy słodka śmietanka?
Słodka, płynna – najlepiej 30-36%, jednak jak nie masz innej pod ręką, to 18% też może być. 🙂
Jaką śmietanę ?
Śmietanę płynną, najlepiej 30-36%, jednak 18% też może być, jeśli nie masz innej pod ręką. 🙂
Jadłam to ciasto ostatnio ale na ciemnych herbatnikach, smakuje prawie identycznie jak batonik milky way. Tak samo rozpływa się w ustach 🙂
Polewa z batonikami milky way, pyszności !
Z tego co widzę, jest to przepis z mlekiem w proszku. Czy jest opcja użycia jakiego zamiennika mleka w proszku? Niestety, z powodów zdrowotnych nie mogę go spożywać, a chętnie upichciła bym takie ciasto 🙂
Szczerze mówiąc mleko w proszku w tym przepisie jest raczej niezastąpione. 🙁
Chyba, że masz w zanadrzu specjalny zamiennik, np. serwatkę w proszku. 🙂
Uwielbiam to ciasto! Milky Way to mój ulubiony batonik, którym zajadać mogę się praktycznie bez przerwy 😀 W przepisie użyte jest mleko, czy ma to znaczenie czy użyję mleka 2% czy 3.2%?
Przepis dodaję do ulubionych!
Bardzo się cieszę! 😀
A to, jakie dodasz mleko nie ma większego znaczenia. Ja akurat użyłam 2%, bo takie zwykle mam w lodówce. 🙂