Ciasto dyniowe czekoladowe
(dyniowe brownie)

Ciasto z dynią - sprawdzony przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na blaszkę 30x25 cm:
2/3 kostki masła
2 tabliczki czekolady gorzkiej (2x90 g)
1 szklanka mleka
4 jajka "L"
0.5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2-2.5 szklanki dyni startej na grubych oczkach tarki
Do polewy:
1 tabliczka białej czekolady zalecam Goplanę bądź Wedel
4 łyżki śmietanki
opcjonalnie barwniki spożywcze

Składniki

  • Składniki na blaszkę 30x25 cm:

  • Do polewy:

Opis dania

Udostępnij

Jesień to zdecydowanie najlepszy moment na eksperymentowanie z dynią. U mnie przez cały październik dynia króluje nie tylko w daniach obiadowych i przetworach, ale także w deserach. Klasycznie jak co roku, obok dniowego gnocchi i dżemu, w naszym jesiennym jadłospisie nie może zabraknąć czekoladowego ciasta z dynią. Ciasto dyniowe z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszne i zawsze się udaje.

To ciasto z dynią jest bardzo wilgotne i smacznie czekoladowe, można by rzec że jest połączeniem murzynka i brownie. Czekoladowe ciasto dyniowe z poniższego przepisu, mimo dodatku czekolady nie jest przesadnie słodkie, a dzięki dodatkowi dyni długo zachowuje świeżość. Polewę na ciasto zrobiłam z białej czekolady z dodatkiem barwników spożywczych, dzięki czemu zyskała lekko pomarańczowy kolor. Oczywiście z dodatku barwników można zrezygnować. Jeśli więc szukasz sprawdzonego przepisu na najlepsze ciasto dyniowe, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Ja z podanych poniżej proporcji przygotowuję ciasto dyniowe na blaszce o wymiarach 30×25 cm

Przygotowanie

1
Gotowe

Do rondelka przełożyć masło i dodać mleko. Całość podgrzewać, niemal do zagotowania (ale nie gotować). Do mleka z masłem dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty i wymieszać. Czekolada powinna się rozpuścić, jeśli jednak się nie rozpuściła, całość można delikatnie podgrzać, ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.

2
Gotowe

Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Do oddzielnej miski wybić całe jajka, ubić je z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.

3
Gotowe

Do ciasta stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając. W cieście nie powinno być grudek mąki. Na sam koniec dodać wiórki dyni, całość dokładnie wymieszać. Ciasto dyniowe przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i wysypaną krupczatką.

4
Gotowe

Ciasto dyniowe czekoladowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 50 minut- do suchego patyczka (bez termoobiegu, góra/dół).

5
Gotowe

Przygotowanie polewy:

Jeśli używasz zwykłych barwników spożywczych do lukru/ciasta i nie dysponujesz specjalnymi barwnikami do czekolady, najpierw rozpuść je w śmietance. Ja zrobiłam mieszankę czerwonego i żółtego barwnika, dzięki czemu uzyskałam delikatny pomarańcz. Warto uwzględnić, że biała czekolada nie jest zupełnie biała. ;)

Po wymieszaniu śmietanki z barwnikiem, dodać do niej połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia i udekorować nią ciasto dyniowe.

Wskazówka:

  • Do tego ciasta dyniowego, dynię dodaje się surową.
  • Dynię zamiast na grubych, można zetrzeć na małych oczkach tarki.
  • Do ciasta z dynią z powyższego przepisu można dodać odrobinę cynamonu, a nawet poeksperymentować z dodatkiem bakalii (orzechów, rodzynek lub wiórków kokosowych…).
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Deser szarlotka
poprzedni
Deser „Szarlotka” prosty deser z jabłkami

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj