Składniki
Składniki na blaszkę 30x25 cm:
- 2/3 kostki masła
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej (2x90 g)
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka "L"
- 0.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-2.5 szklanki dyni startej na grubych oczkach tarki
Do polewy:
- 1 tabliczka białej czekoladyzalecam Goplanę bądź Wedel
- 4 łyżki śmietanki
- opcjonalnie barwniki spożywcze
Opis dania
Jesień to zdecydowanie najlepszy moment na eksperymentowanie z dynią. U mnie przez cały październik dynia króluje nie tylko w daniach obiadowych i przetworach, ale także w deserach. Klasycznie jak co roku, obok dniowego gnocchi i dżemu, w naszym jesiennym jadłospisie nie może zabraknąć czekoladowego ciasta z dynią. Ciasto dyniowe z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszne i zawsze się udaje.
To ciasto z dynią jest bardzo wilgotne i smacznie czekoladowe, można by rzec że jest połączeniem murzynka i brownie. Czekoladowe ciasto dyniowe z poniższego przepisu, mimo dodatku czekolady nie jest przesadnie słodkie, a dzięki dodatkowi dyni długo zachowuje świeżość. Polewę na ciasto zrobiłam z białej czekolady z dodatkiem barwników spożywczych, dzięki czemu zyskała lekko pomarańczowy kolor. Oczywiście z dodatku barwników można zrezygnować. Jeśli więc szukasz sprawdzonego przepisu na najlepsze ciasto dyniowe, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ja z podanych poniżej proporcji przygotowuję ciasto dyniowe na blaszce o wymiarach 30×25 cm
Przygotowanie
1 Gotowe | Do rondelka przełożyć masło i dodać mleko. Całość podgrzewać, niemal do zagotowania (ale nie gotować). Do mleka z masłem dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty i wymieszać. Czekolada powinna się rozpuścić, jeśli jednak się nie rozpuściła, całość można delikatnie podgrzać, ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. |
2 Gotowe | Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Do oddzielnej miski wybić całe jajka, ubić je z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. |
3 Gotowe | Do ciasta stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając. W cieście nie powinno być grudek mąki. Na sam koniec dodać wiórki dyni, całość dokładnie wymieszać. Ciasto dyniowe przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i wysypaną krupczatką. |
4 Gotowe | Ciasto dyniowe czekoladowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 50 minut- do suchego patyczka (bez termoobiegu, góra/dół). |
5 Gotowe | Przygotowanie polewy:Jeśli używasz zwykłych barwników spożywczych do lukru/ciasta i nie dysponujesz specjalnymi barwnikami do czekolady, najpierw rozpuść je w śmietance. Ja zrobiłam mieszankę czerwonego i żółtego barwnika, dzięki czemu uzyskałam delikatny pomarańcz. Warto uwzględnić, że biała czekolada nie jest zupełnie biała. ;) Po wymieszaniu śmietanki z barwnikiem, dodać do niej połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia i udekorować nią ciasto dyniowe. |
Komentarze Ukryj komentarze
Pyszne,już jadłam.🍊🍊🍊🍋🍊
Super! 🙂