Składniki
Składniki na blaszkę 24x24 cm:
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 5 jaj "L"
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 2 budynie waniliowe w proszku
Składniki do polewy czekoladowej:
- 1/3 kostki margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki gęstej śmietany (12 lub 18 %)
Opis dania
Serniki to chyba jedne z najbardziej popularnych ciast, które cieszą się największym powodzeniem szczególnie w czasie świąt i rodzinnych uroczystości. Sernik raczej uchodzi za dość wymagające i pracochłonne ciasto. I owszem sernik tradycyjny wymaga nieco wprawy i doświadczenia, jednak idąc z duchem czasu nawet najbardziej skomplikowane przepisy zostały uproszczone. Jeśli więc nie jesteś mistrzem serników, a nie możesz żyć bez smaku tego ciasta, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na sernik bez spodu, z dodatkiem mleka skondensowanego.
Do przygotowania tego sernika wystarczą jedynie 4 składniki, a smak jest naprawdę fantastyczny! Sernik z mlekiem skondensowanym jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego też jest idealnym ciastem dla każdego- nawet tego, który do serników ma dwie lewe ręce. 😉 Po upieczeniu sernik jest bardzo puszysty, a konsystencją przypomina piankę/ptasie mleczko. Ja swój sernik bez spodu często podaję na święta, gdyż jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, co w świątecznym zamieszaniu jest dużym plusem. 😉 Spróbuj koniecznie (na święta i nie tylko)!
Przygotowanie
1 Gotowe | Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na białą, puszystą masę, ciągle miksując dodać mleko skondensowane. Do masy stopniowo dodawać twaróg sernikowy z wiaderka, cały czas miksując. Do masy serowej dodać budynie w proszku, dobrze zmiksować. |
2 Gotowe | Białka w oddzielnej misce ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać (ręcznie), najlepiej szpatułką. |
3 Gotowe | Spód blaszki wysmarować masłem, wysypać niewielką ilością krupczatki lub bułki tartej. Masę serową wylać na blachę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 50-60 minut (bez termoobiegu). |
4 Gotowe | Po upieczeniu sernika bez spodu wyłączyć piekarnik, odczekać 10 minut bez otwierania drzwiczek. Po tym czasie drzwi piekarnika uchylić, zostawić sernik na jeszcze około 15 minut. Sernik z mlekiem skondensowanym wyciągnąć z pieca i zostawić do całkowitego wystudzenia. |
5 Gotowe | Przygotowanie polewy:Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Masę czekoladową doprowadzić do zagotowania- masa powinna widocznie gęstnieć. Polewę należy dokładnie mieszać, by się nie przypaliła. Lekko stężałą polewę czekoladową wylać na sernik, odstawić do całkowitego stężenia. |
Komentarze Ukryj komentarze
Moja babcia robiła podobny sernik. Zawsze kojarzy mi się z Wielkanocą 🙂 Ja w tym roku też spróbuję. Na szczęście mam robota sam cook psc11, więc liczę że się uda
Czy ser ma być prosto z lodówki i mleko skondensowane czy wyjęte wcześniej? 🙂
Ja używam sera prosto z lodówki i mleka w temperaturze pokojowej 🙂
Zawartość puszki mleka?
Puszka 530 g- cała 🙂
A jaka blacha do tego
Ja robiłam w kwadratowej 24×24 cm, więc wymiar musi być zbliżony do tego 🙂
Czy budyń z cukrem czy bez cukru?
Ja dodawałam budynie bez cukru 🙂
Upieklam, wyszedł boski..
Wymyśliłam, że następnym razem zrobię jakiś mus owocowy na wierzch ciasta.. Z polewa jest dość słodki. Dodałam żurawine do masy serowej.. Pycha.. Będę piec ten sernik na święta. Prosty w przygotowaniu, tani i szybko się go robi.. Dziękuję 💗
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! Ja następnym razem też mam plan zastąpić polewę jakimś musem owocowym. 🙂
Całkiem bez cukru?
Tak bez cukru, mleko skondensowane nadaje sernikowi słodyczy 🙂
Można spód wyłożyć herbatnikami?
Tak, jak najbardziej! 😊
A jaki mleko skondensowane słodkie czy nie
Słodkie 😉
Spróbuję go zrobić w niedzielę, mam nadzieję że będzie choć trochę tak ładnie wyglądał jak Twój 😉
Super, też mam nadzieję że się uda 🙂
Mleko skondensowane to takie z tubki? Czy może zagęszczone np. w czerwonej puszce z Gostynia? 😀
Takie zagęszczone w puszce, na przykład to czerwone z gostynia 😀