Deser „Szarlotka”
prosty deser z jabłkami

Deser szarlotka

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
3 duże jabłka
6 łyżek płatków migdałów
2 łyżki masła
2-3 łyżki cukru brązowego w zależności od słodkości jabłek
1-1.5 łyżeczki cynamonu
1 duże opakowanie herbatników
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka wiórków kokosowych
0.5-1 łyżka cukru (drobnego lub pudru)
gorzka czekolada do posypania

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Jabłka z cynamonem w każdej postaci- czy te w klasycznej szarlotce czy też pod kruszonką, są nieodłączną częścią mojego deserowego menu w czasie jesieni. Dziś jednak po raz kolejny postanowiłam postawić na prostotę i wyczarowałam pyszny deser z prażonymi jabłkami i migdałami, z dodatkiem cynamonu. Taki deser jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia, dlatego też jest świetną alternatywą dla weekendowej szarlotki. Gwarantuję, że miłośnicy jabłkowych słodkości zakochają się w tym jesiennym (i nie tylko) deserze. 🙂

Składniki podane w przepisie wystarczą na przygotowanie 4 deserów, w średniej wielkości pucharkach.

Przygotowanie

1
Gotowe

Herbatniki pokruszyć do miseczki - nie na pył, ale tak, by były większe kawałki. Ja do przygotowania deseru użyłam część zwykłych i część kakaowych herbatników.

2
Gotowe

Jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cynamon, by uwolnił aromat. Na patelnię wrzucić jabłka, dodać cukier (ilość dostosować do słodkości jabłek) oraz migdały. Całość prażyć przez około 5 minut, aż jabłka zmiękną, a migdały nieco się przyrumienią.

3
Gotowe

W pucharkach ułożyć herbatniki, na nich ułożyć uprażone jabłka z migdałami, przykryć niewielką warstwą herbatników.

4
Gotowe

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i wiórki kokosowe. Śmietanę nałożyć do pucharków, całość posypać czekoladą.

Deser smakuje wyśmienicie z ciepłymi jabłkami, jednak po wystudzeniu jest równie pyszny.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Mufiny z borówkami amerykańskimi
poprzedni
Muffinki z borówkami i czekoladą

Skomentuj