Składniki
- 3 duże jabłka
- 6 łyżek płatków migdałów
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru brązowegow zależności od słodkości jabłek
- 1-1.5 łyżeczki cynamonu
- 1 duże opakowanie herbatników
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 0.5-1 łyżka cukru (drobnego lub pudru)
- gorzka czekolada do posypania
Opis dania
Jabłka z cynamonem w każdej postaci- czy te w klasycznej szarlotce czy też pod kruszonką, są nieodłączną częścią mojego deserowego menu w czasie jesieni. Dziś jednak po raz kolejny postanowiłam postawić na prostotę i wyczarowałam pyszny deser z prażonymi jabłkami i migdałami, z dodatkiem cynamonu. Taki deser jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia, dlatego też jest świetną alternatywą dla weekendowej szarlotki. Gwarantuję, że miłośnicy jabłkowych słodkości zakochają się w tym jesiennym (i nie tylko) deserze. 🙂
Składniki podane w przepisie wystarczą na przygotowanie 4 deserów, w średniej wielkości pucharkach.
Przygotowanie
1 Gotowe | Herbatniki pokruszyć do miseczki - nie na pył, ale tak, by były większe kawałki. Ja do przygotowania deseru użyłam część zwykłych i część kakaowych herbatników. |
2 Gotowe | Jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cynamon, by uwolnił aromat. Na patelnię wrzucić jabłka, dodać cukier (ilość dostosować do słodkości jabłek) oraz migdały. Całość prażyć przez około 5 minut, aż jabłka zmiękną, a migdały nieco się przyrumienią. |
3 Gotowe | W pucharkach ułożyć herbatniki, na nich ułożyć uprażone jabłka z migdałami, przykryć niewielką warstwą herbatników. |
4 Gotowe | Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i wiórki kokosowe. Śmietanę nałożyć do pucharków, całość posypać czekoladą. Deser smakuje wyśmienicie z ciepłymi jabłkami, jednak po wystudzeniu jest równie pyszny. |
Komentarze Ukryj komentarze
Świetny pomysł na szarlotkę w nowym wydaniu