Składniki
Składniki na blaszkę 30x25 cm:
- 4 duże opakowania herbatników
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 cukier wanilinowy
- 0.5 szklanki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 200 g masła
- 1/3 szklanki wody
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (wg uznania)(90 g)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 30-36 %opcjonalnie 3 łyżki mleka
Opis dania
Przepisy na ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie zyskują na popularności. Jak sama nazwa wskazuje nie wymagają one pieczenia i zwykle są dość szybkie w przygotowaniu. Ciasto, które przedstawiam Wam w dzisiejszym wpisie nazywane jest przez niektórych stefanką lub też mannowcem, a masa przygotowywana jest z kaszy manny. U mnie po prostu jest to ciasto na herbatnikach. Ciasto jest banalnie proste, wygląda pięknie i smakuje nieziemsko! Zrobione raz, na zawsze wpisuje się do domowego menu. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Mleko przelać do garnka i zagotować razem z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. W 1/3 szklanki wody rozpuścić kakao tak, by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, garnek zestawić z ognia i powoli wsypywać kaszę ciągle mieszając. Do całości dodać rozpuszczone kakao, postawić na małym ogniu, mieszając ciągle aż do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Masę zostawić do przestudzenia. |
2 Gotowe | Spód blaszki wyłożyć pergaminem, boki folią aluminiową. Na spodzie ułożyć dwie warstwy herbatników, przykryć częścią masy. Układać 3-4 warstwy. Na wierzchu ułożyć herbatniki, polać polewą. Polewę możemy przygotować z tabliczki mlecznej czekolady, łyżki masła i 3 łyżek śmietany (opcjonalnie mleka). Wszystkie składniki należy rozpuścić na małym ogniu bądź (bezpieczniej) w kąpieli wodnej. |
Komentarze Ukryj komentarze
Szkoda ze w liście składników nie było napisane o skladnikach na polewe bo kupilem tylko te skladniki które tam są.
Trafna uwaga, zaktualizuję listę 🙂
Wygląda smakowicie, dzisiaj zrobię 😁
Super! Koniecznie daj znać jak poszło! 🙂
Jaki wymiar blaszki?
Ja robiłam na blaszce o wymiarach 25×30 cm. 🙂
uwielbiam !! Pyszny deser 😉
Czy można zastąpić herbatniki biszkoptami a zwykłe kakao zastąpić słodkim?
Myślę, że można zastąpić herbatniki biszkoptami 🙂
Jednak w przypadku kakao, trzeba będzie dodać mniej cukru do masy, bo słodkie kakao już w samo sobie ma cukier 🙂
Ciekawy sposób na wykorzystanie kaszki manny i herbatników
Potwierdzam 🙂
tak proste składniki, a smak ciasta naprawdę wyjątkowy 🙂
Idealne ciasto na niedzielne popołudnie. Szybkie w wykonaniu i jakie smaczne!
Uwielbiam ciasta bez pieczenia za to, że tak szybko się je robi 🙂 Na pewno skorzystam z przepisu : )
Ciasto przygotowuje się błyskawicznie – co szczególnie ważne, przy niezapowiedzianych odwiedzinach. Serdecznie pozdrawiam:)
Uwielbiam takie ciasta bez pieczenia. Super sprawa na szybki deser i odwiedziny gości 🙂
Ja również uwielbiam przepisy na desery, przy których nie trzeba się narobić, a można smacznie zjeść 🙂
fajne to ciasto