Ciasto bez pieczenia
z herbatnikami

Ciasto bez pieczenia z herbatnikami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na blaszkę 30x25 cm:
4 duże opakowania herbatników
1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
1 cukier wanilinowy
0.5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
200 g masła
1/3 szklanki wody
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (wg uznania) (90 g)
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 30-36 % opcjonalnie 3 łyżki mleka

Składniki

  • Składniki na blaszkę 30x25 cm:

  • Polewa czekoladowa:

Opis dania

Udostępnij

Przepisy na ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie zyskują na popularności. Jak sama nazwa wskazuje nie wymagają one pieczenia i zwykle są dość szybkie w przygotowaniu. Ciasto, które przedstawiam Wam w dzisiejszym wpisie nazywane jest przez niektórych stefanką lub też mannowcem, a masa przygotowywana jest z kaszy manny. U mnie po prostu jest to ciasto na herbatnikach. Ciasto jest banalnie proste, wygląda pięknie i smakuje nieziemsko! Zrobione raz, na zawsze wpisuje się do domowego menu. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Mleko przelać do garnka i zagotować razem z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. W 1/3 szklanki wody rozpuścić kakao tak, by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, garnek zestawić z ognia i powoli wsypywać kaszę ciągle mieszając.

Do całości dodać rozpuszczone kakao, postawić na małym ogniu, mieszając ciągle aż do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Masę zostawić do przestudzenia.

2
Gotowe

Spód blaszki wyłożyć pergaminem, boki folią aluminiową. Na spodzie ułożyć dwie warstwy herbatników, przykryć częścią masy. Układać 3-4 warstwy. Na wierzchu ułożyć herbatniki, polać polewą.

Polewę możemy przygotować z tabliczki mlecznej czekolady, łyżki masła i 3 łyżek śmietany (opcjonalnie mleka). Wszystkie składniki należy rozpuścić na małym ogniu bądź (bezpieczniej) w kąpieli wodnej.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na racuchy z jabłkami na śmietanie
poprzedni
Racuchy z jabłkami na śmietanie
Wafle przekładane
następny
Wafle przekładane - torcik waflowy

Komentarze Ukryj komentarze

Myślę, że można zastąpić herbatniki biszkoptami 🙂
Jednak w przypadku kakao, trzeba będzie dodać mniej cukru do masy, bo słodkie kakao już w samo sobie ma cukier 🙂

Ciasto przygotowuje się błyskawicznie – co szczególnie ważne, przy niezapowiedzianych odwiedzinach. Serdecznie pozdrawiam:)

Skomentuj