Ciasto z truskawkami i galaretką
Sezon na truskawki trwa w najlepsze, a my ciągle szukamy nowych pomysłów na słodkie pyszności właśnie z truskawkami w roli głównej. W moim domu od lat przygotowuje się biszkopt z...
Pleśniak (kruszon, skubaniec)
W zależności od regionu, ciasto nazywane jest inaczej. U mnie zawsze mówiło się kruszon, jednak w obiegu są także nazwy pleśniak i skubaniec. Jest to ciasto kruche, najczęściej w dwóch...
Babka z majonezem - babka wielkanocna
Babka jest jednym z wypieków, charakterystycznym dla świąt wielkanocnych. Tradycyjna babka wielkanocna przyrządzana była na drożdżach, z bakaliami, oblana obficie białym lukrem. W dzisiejszych czasach coraz częściej stawia się na...
Tarta czekoladowa z malinami
Tarta jest to ciasto, wywodzące się z kuchni francuskiej. Tarty są na tyle uniwersalne, iż doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Wypiek sporządzany jest z ciasta kruchego,...
Szarlotka z cynamonem na cieście kruchym
Szarlotka jest ciastem pochodzącym z Francji. Jabłecznik ma wiele odmian i podawany jest w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. W Polsce królują szarlotki z dodatkiem przypraw korzennych, najczęściej z cynamonem...