Składniki
- 300 g kurekmogą być mrożone
- 1.5 litra bulionu
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1/3 główki selera
- 1/3 pora
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 0.5 szklanki śmietany 18%
- 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, gałka muszkatołowa, sól i świeżo mielony pieprz
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 150 g żółtego sera
- 6 suszonych grzybów leśnychopcjonalnie
Opis dania
Korzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, dlatego korzystając z domowej spiżarni, możemy przygotować wyśmienitą zupę kurkową. Ja zrobiłam ją w formie kremu, z dodatkiem sera i świeżą natką pietruszki. Niebo w gębie!
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać i opłukać, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pokrojone warzywa i delikatnie podsmażyć. Gdy warzywa zaczną nabierać złocistego koloru, należy zalać je bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. |
2 Gotowe | Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić oczyszczone kurki, podsmażyć. Po podsmażeniu, część kurek odkładamy, resztę dodajemy do zupy. Na tej samej patelni, na której wcześniej smażyły się kurki, rozpuścić łyżkę masła. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzane masło. Czosnek także posiekać i dodać do cebuli. Całość smażyć do czasu, aż cebula zacznie nabierać brązowego koloru - jeśli się trochę przypali to nic nie szkodzi! Dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru. Ja do zupy kurkowej dodałam kilka suszonych grzybów leśnych dla podkreślenia smaku. Grzyby należy najpierw namoczyć, a następnie dodać do zupy. |
3 Gotowe | Kiedy warzywa będą miękkie, zupę należy zdjąć z ognia i o ile to możliwe, wyciągnąć liście laurowe i kuleczki ziela. Zblendować na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Do całości dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki posiekać, ser zetrzeć na małych oczkach. Poporcjowaną zupę z kurek posypać natką, serem i podsmażonymi wcześniej kurkami. |