Składniki
Składniki do zupy koperkowej:
- 2 pęczki koperku
- 4 duże ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 litry rosołu/bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 0.5 szklanki śmietany 18%płynnej
- 3 łyżki mąki
Składniki do pulpetów:
- 0.5 kg mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
Zupa koperkowa to pyszna i pożywna zupa, która charakteryzuje się delikatnym, koperkowo-śmietanowym smakiem. Zupa koperkowa doskonale smakuje zrobiona na bazie domowego rosołu, a pulpeciki i ziemniaki sprawiają, że zupa jest bardziej syta. Delikatna zupa koperkowa jest doskonała dla dzieci, szczególnie wtedy, gdy mięso wieprzowe w pulpetach zastąpimy mięsem z indyka. Muszę przyznać, że zupa koperkowa z ziemniakami i pulpetami na dobre wpisała się w moje obiadowe menu i nie ma osoby, która nie pokochałaby zupy koperkowej! Przepis na zupę koperkową jest bardzo prosty, dlatego też jej przygotowanie nie powinno sprawić nikomu żadnych trudności. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie zupy koperkowej:Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, koperek posiekać. Cebulę pokroić w niewielką kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić. |
2 Gotowe | Gdy cebulka będzie zeszklona, do garnka dorzucić pokrojone ziemniaki i startą marchew. Podsmażać na dużym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie, podsmażone warzywa zalać gorącym rosołem/bulionem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. W międzyczasie do zupy dorzucić posiekany koperek. W czasie, gdy warzywa będą się gotować, możemy przygotować pulpeciki. |
3 Gotowe | Przygotowanie pulpetów:Mięso przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, jajko i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Z mięsa formować kuleczki pożądanej wielkości. Pulpeciki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, na złocisty kolor z obu stron. Usmażone pulpeciki dodać do zupy, gotować wszystko razem przez kolejne 15 minut, na wolnym ogniu. |
4 Gotowe | Wrócmy do zupy...Z mąki i śmietanki sporządzić "zaklepkę", zupę zestawić z ognia. Zaprawkę wlewać do zupy małym strumieniem, ciągle mieszając (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać, możemy dodać jej mniej lub więcej). Zupę postawić z powrotem na ogniu, doprowadzić do zagotowania. Zupę koperkową doprawić do smaku. |
Komentarze Ukryj komentarze
Bardzo lubię taką zupkę koperkową wiosną, kiedy jest dostęp do świeżych młodych jarzynek. Pycha!