Składniki
- 0.75 l wody750 ml
- 1.5 szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720)około 150 g
- 7 łyżek płatków owsianych
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 5-6 ząbków czosnku
- 4 ziarenka pieprzu
Opis dania
Żurek jest jedną z tych potraw, których nie może zabraknąć w niejednym polskim domu w czasie Wielkanocy. Nie od dziś wiadomo, że żurek najlepiej smakuje na domowym zakwasie, dlatego też w dzisiejszym wpisie przedstawię Wam jeden z najczęściej przygotowywanych przeze mnie zakwasów, a mianowicie przepis na zakwas na żurek z płatków owsianych. Przygotowanie takiego zakwasu na żurek nie jest skomplikowane, dlatego też warto przygotować go samemu w domu. Jeśli przygotujecie żurek na domowym zakwasie, to gwarantuję, że od tej pory nie sięgniecie po zakwas ze sklepu. 🙂 Pod przepisem na zakwas na żurek, znajdziecie także kilka przydatnych wskazówek, które warto wziąć pod uwagę przygotowując zakwas w domu.
Z podanych proporcji, przygotujecie około 1 litra zakwasu, którego wystarczy do przygotowania około 3 litrów żurku.
Przygotowanie
1 Gotowe | Do szklanego naczynia (ja użyłam słoika) przelać chłodną, przegotowaną wcześniej wodę. Płatki owsiane zmielić na pył. Do wody dodać mąkę, zmielone płatki owsiane i dokładnie wymieszać, by w zakwasie nie było grudek. |
2 Gotowe | Do zawiesiny z mąki, płatków owsianych i wody dodać pokrojony w grube plastry czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Całość zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce na około 4-5 dni. Zakwas należy codziennie przemieszać, najlepiej czystą, drewnianą łyżką. |
3 Gotowe | Po upływie ustalonego czasu, z zakwasu usunąć wszystkie przyprawy, zamknąć szczelnie i umieścić w lodówce. Tak przygotowany zakwas na żurek możemy przechowywać przez około 2 tygodnie. |
Komentarze Ukryj komentarze
Żurek z takiego zakwasu to mistrzostwo świata 🙂
A co z solą?😊
Nie dodaję soli do zakwasu 🙂