Składniki
Składniki do ciasta:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 kostki masła
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do farszu szpinakowego:
- 1 duże opakowanie świeżego szpinakumożna użyć również mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 sztuk pomidorów suszonych
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 0.5 szklanki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1-2 pomidory świeżemożna użyć także pomidorków koktajlowych - ja użyłam pomidorków truskawkowych
- ser mozarellalub inny podobny, który ładnie się roztopi
Opis dania
Przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i pomidorami. Tartę przygotowałam na cieście kruchym, wierzch obłożyłam serem mozzarella, a do samego szpinaku dodałam kilka pomidorów suszonych, co jeszcze bardziej podkręciło smak całości. Tarta ze szpinakiem i pomidorami jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Tarta w takiej odsłonie smakuje znakomicie na ciepło i na zimno.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta:Zimne masło przełożyć do miski, dodać jajko, sól, zioła prowansalskie i przesianą przez sitko mąkę. Ciasto zagnieść w miarę szybko, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować farsz szpinakowy. |
2 Gotowe | Przygotowanie farszu do tarty:Szpinak umyć i przełożyć na sito w celu odcieknięcia. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i szpinak, smażyć na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Jeśli używamy suszonych pomidorów, należy je pokroić w drobną kostkę lub cienkie paseczki i dodać do smażącego się szpinaku. Całość zalać śmietanką, zmniejszyć ogień i podgrzewać do czasu, aż śmietanka odrobinę zgęstnieje. Całość odstawić do przestudzenia. W miseczce rozbełtać jajka, wlać do sosu śmietanowego i dokładnie wymieszać. |
3 Gotowe | Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na wymiar naszej formy do tarty. Ciasto przełożyć do formy, nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i dociążyć np. grochem. Ciasto zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z pieca, zdjąć papier z grochem i wyłożyć farsz szpinakowy. |
4 Gotowe | Pomidorki pokroić w plastry, ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Tartę ze szpinakiem posypać serem, na wierzchu ułożyć nasze pomidory. Całość zapiekać przez 30-35 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 5-10 minut możemy przestawić piec na termoobieg, dzięki czemu tarta ładnie przyrumieni się z wierzchu. |
Komentarze Ukryj komentarze
Śmietana czy śmietanka? Są dwa określenia i nie jestem pewna a to różnica
Śmietanka, płynna do zup i sosów 🙂
Robię tę tartę już któryś raz z kolei. Jest po prostu przepyszna i skradła swoim smakiem wszystkich członków rodziny. Naprawdę polecam!
Pracuję jako dietetyk i uwielbiam przemycać szpinak we wszelkich potrawach 😉 Uważam, że to świetny i oczywiście bardzo zdrowy produkt!