Składniki
- 3 bułkiz dnia poprzedniego
- szynka, boczek lub kiełbasa według uznania
- 6 jaj
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 cebula
- 1 łyżka masła do smażnia
- sól i pieprz
Opis dania
Tarta jest na tyle uniwersalna, że można przygotować ją na wiele sposobów. Do dyspozycji mamy nie tylko słodkie tarty, ale także te wytrawne. W tym przepisie przedstawię pomysł na zapiekankę w formie tarty, której spód stanowią grzanki. Przepis możemy zaliczyć do kuchennego recyklingu ze względu na wykorzystanie pieczywa z dnia poprzedniego, a także szynki, jaj i sera, które często zalegają w lodówce. Idealny sposób na szybką kolację lub wyśmienite śniadanie!
Przygotowanie
1 Gotowe | Bułki pokroić w cienkie kromki. Na patelni rozgrzać masło, układać bułkę i smażyć do zarumienienia. Przestudzonymi grzankami wyłożyć formę od tarty. Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną cebulkę i smażyć jeszcze przez chwilę, aż cebulka będzie ładnie zeszklona. Podsmażoną wędlinę z cebulą przełożyć na grzanki. |
2 Gotowe | Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie roztrzepać, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Tak przygotowaną masą jajeczną przelać do formy. Całość posypać startym na grubych oczkach żółtym serem. Piec przez około 10 minut w 180 stopniach. Masa powinna ładnie zgęstnieć. |
3 Gotowe | Ciekawym jest fakt, że z taką tartą możemy kombinować do woli - możemy swobodnie dokładać ulubione składniki, np. pomidory, szczypiorek, grzyby i wiele, wiele innych. :) Jeśli nie posiadasz odpowiedniej formy do tarty lub chętnie pozbyłabyś się starej, zajrzyj do sklepu tarkaimiarka.pl. Ja swoją formę zakupiłam właśnie w tym sklepie i jestem niezwykle zadowolona - forma nie przywiera, dzięki czemu każdy ukrojony kawałek ciasta zachowuje swój kształt. :) |