Pierś z kurczaka
w sosie śmietanowo-kurkowym

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 podwójna pierś z kurczaka
300 g kurek mogą być mrożone
0.5 szklanki śmietany 18%
2 łyżki mąki
3 szkalnki bulionu
1 cebula
1 pęczek świeżej natki pietruszki
2 łyżki oleju do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia i ostra papryka do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Pierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w kuchni. Z wykorzystaniem piersi kurczaka  powstaje wiele dań, ale także przystawek czy sałatek. Jednak chyba najczęściej praktykowanym sposobem przygotowania piersi z kurczaka jest po prostu kotlet w panierce. W poniższym przepisie przedstawiam wyśmienitą alternatywę przygotowania fileta, a mianowicie pierś z kurczaka z piekarnika w sosie śmietanowo-kurkowym. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Mięso dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w większe kawałki - tak jak na kotlety. Przełożyć do miski, dodać 1 łyżeczkę oliwy, sól, pieprz, oregano, bazylię i trochę ostrej papryki. Mięso dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, by przyprawy ładnie je "otuliły". :) Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju, układać mięso. Smażyć z każdej strony przez około 2-3 minuty. Usmażoną pierś układać w naczyniu żaroodpornym.

2
Gotowe

Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić oczyszczone kurki. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Smażyć do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli. Całość zalać bulionem. Ze śmietany i mąki sporządzić zaklepkę, bulion zestawić z ognia. Zaklepkę powoli wlewać do bulionu, cały czas mieszając. Sos postawić z powrotem na ogniu, mieszać ciągle aż zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku.

3
Gotowe

Gotowym sosem zalać mięso. Piec przez około 15 minut w 200 stopniach. Tak przygotowaną pierś z kurczaka można podawać z ziemniakami i przeróżnymi surówkami. Po wyłożeniu na talerz, wierzch posypać świeżą natką pietruszki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Łazanki przepis
poprzedni
Łazanki z kapustą i boczkiem
następny
Tarta na grzankach z jajkami, szynką i serem
Łazanki przepis
poprzedni
Łazanki z kapustą i boczkiem
następny
Tarta na grzankach z jajkami, szynką i serem

Komentarze Ukryj komentarze

Pomimo tego, ze pierś z kurczaka jest bardzo popularna, zawsze istnieje sposób na podbicie jej smaku. Sos kurkowy będzie tego cudownym przykładem!

Kurczak w kurkach i śmietanie, mniami xD
Super smak, zarówno kurczaka, jak i grzybków.
Pyszne danie, czasem coś tam podobnego robię 😉

Skomentuj