Składniki
Składniki na blaszkę 24x24 lub małą tortownicę:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 średnich jabłek
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 kostki masła
- 1-1.5 szklanki migdałów do posypania
Opis dania
Szarlotka sypana jest idealnym ciastem zarówno dla kuchennych „weteranów”, jak i osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z pieczeniem. Sypana szarlotka nie wymaga użycia jajek i miksera, nie trzeba jej ugniatać, a cały proces jej przygotowania polega na połączeniu ze sobą suchych składników i przekładaniu ich startymi jabłkami. Szarlotka sypana jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, dzięki czemu doskonale sprawdzi się u początkujących kucharzy. Powiem szczerze, że na początku nie byłam zbytnio przekonana co do szarlotki sypanej, jednak szybko zmieniłam zdanie- prostota przygotowania i smak, są naprawdę warte wypróbowania jabłecznika z kaszy manny. Jeśli Wy nadal borykacie się z myślą, czy warto zrobić szarlotkę sypaną, śmiało mogę Wam polecić to ciasto!
Podane poniżej proporcje wystarczą na przygotowanie ciasta w kwadratowej blaszce 24×24 cm lub małej tortownicy. Jeśli zależy nam na szarlotce sypanej na dużą blaszkę, należy pomnożyć składniki x2.
Przygotowanie
1 Gotowe | Do miski przesiać mąkę, dodać kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, ranty wysmarować niewielką ilością masła. |
2 Gotowe | Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do startych jabłek dodać cynamon, cukier wanilinowy i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. |
3 Gotowe | |
4 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Mam zamiar zrobić- czy mogą być jabłka juz zesmażane. ?Robie takie do słoików( antonówka) i nie jest to sama pulpa- a raczej taka pulpa z kawałkami jabłek.
Myślę, że będzie ok 🙂
Dziękuję za przepis. Wypróbowałam w wersji z płatkami owsianymi i szarlotka wyszła rewelacyjnie 🙂
Naprawdę łatwe i pyszne! Polecam!
Zrobiłem i było fantastycznie
Pani Joanno. Piękne zdjęcia! Aż chce się takie ciasto schrupać. Muszę wypróbować ten przepis bo pierwszy raz taki widzę:)
Bardzo dziękuję! 😀 A przepis jest wart przetestowania, sama miałam co do niego wątpliwości, ale efekt finalny pozytywnie mnie zaskoczył. 🙂