Spaghetti carbonara
(bez śmietany)

Carbonara przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
250 g makaronu spaghetti
+/- 300 g wędzonego boczzku
4 jajka
4-5 łyżek startego sera (Bursztyn lub innego)
świeżo mielony pieprz do smaku
zioła dla smaku i aromatu (wg uznania)

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Carbonara jest to popularna potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. Oryginalny przepis na carbonarę zawiera w sobie makaron (zwykle spaghetti), podgardle (guanciale) oraz kremowy sos, sporządzony z jajek i sera (najczęściej pecorino lub parmezan). W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana. Przepis na carbonarę jest banalnie prosty, a całe danie jest naprawdę pyszne i szybkie do zrobienia. Ja moje spaghetti carbonara przygotowałam z boczkiem, kremowym sosem z jaj i sera bursztyn, świeżo mielonym pieprzem i dodatkiem świeżych listków bazylii. Oczywiście kwestia tego, jaki dodamy ser i zioła do carbonary, zależy od indywidualnych upodobań – ser bursztyn możecie zastąpić parmezanem, grana padano lub tradycyjnie serem pecorino. Bazylię natomiast można zastąpić natką pietruszki, świeżym oregano, kolendrą, a nawet tymiankiem. Poznaj mój przepis na carbonarę!

Przygotowanie

1
Gotowe

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć do uzyskania pożądanego efektu. Usmażony boczek odsączyć z nadmiaru tłuszczu, najlepiej na papierowym ręczniku.

2
Gotowe

Jajka wybić do miseczki i rozbełtać, dodać starty ser i świeżo mielony pieprz, dokładnie wymieszać. Carbonara raczej nie wymaga użycia soli, gdyż to właśnie ser powinien nadać jej odpowiedniej słoności.
Zioła posiekać.

3
Gotowe

Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka. Dodać do niego usmażony wcześniej boczek i posiekane zioła, dokładnie wymieszać.

4
Gotowe

Gdy makaron będzie lekko przestudzony, dodać mieszankę z jaj, sera i pieprzu, wymieszać dokładnie, by wszystkie nitki otuliły się kremowym sosem. Carbonarę podawać posypaną serem i ziołami.

Wskazówka:

Makaron co carbonary podczas dodawania sosu nie może być zbyt gorący, gdyż pod wpływem działania zbyt wysokiej temperatury jajko zetnie się i zamiast kremowego sosu otrzymamy jajecznicę z makaronem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC
następny
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Komentarze Ukryj komentarze

Zarówno polska, jak i włoska carbonara to obłędne danie 🙂 ale z takim połączeniem smaków jeszcze nigdy się nie spotkałam, a uwielbiam łączyć kilka rodzajów kuchni w jednej potrawie. Muszę więc koniecznie wypróbować ten przepis!

Skomentuj