Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- +/- 300 g wędzonego boczzku
- 4 jajka
- 4-5 łyżek startego sera (Bursztyn lub innego)
- świeżo mielony pieprz do smaku
- zioła dla smaku i aromatu (wg uznania)
Opis dania
Carbonara jest to popularna potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. Oryginalny przepis na carbonarę zawiera w sobie makaron (zwykle spaghetti), podgardle (guanciale) oraz kremowy sos, sporządzony z jajek i sera (najczęściej pecorino lub parmezan). W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana. Przepis na carbonarę jest banalnie prosty, a całe danie jest naprawdę pyszne i szybkie do zrobienia. Ja moje spaghetti carbonara przygotowałam z boczkiem, kremowym sosem z jaj i sera bursztyn, świeżo mielonym pieprzem i dodatkiem świeżych listków bazylii. Oczywiście kwestia tego, jaki dodamy ser i zioła do carbonary, zależy od indywidualnych upodobań – ser bursztyn możecie zastąpić parmezanem, grana padano lub tradycyjnie serem pecorino. Bazylię natomiast można zastąpić natką pietruszki, świeżym oregano, kolendrą, a nawet tymiankiem. Poznaj mój przepis na carbonarę!
Przygotowanie
1 Gotowe | Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć do uzyskania pożądanego efektu. Usmażony boczek odsączyć z nadmiaru tłuszczu, najlepiej na papierowym ręczniku. |
2 Gotowe | Jajka wybić do miseczki i rozbełtać, dodać starty ser i świeżo mielony pieprz, dokładnie wymieszać. Carbonara raczej nie wymaga użycia soli, gdyż to właśnie ser powinien nadać jej odpowiedniej słoności. |
3 Gotowe | Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka. Dodać do niego usmażony wcześniej boczek i posiekane zioła, dokładnie wymieszać. |
4 Gotowe | Gdy makaron będzie lekko przestudzony, dodać mieszankę z jaj, sera i pieprzu, wymieszać dokładnie, by wszystkie nitki otuliły się kremowym sosem. Carbonarę podawać posypaną serem i ziołami. |
Komentarze Ukryj komentarze
Zarówno polska, jak i włoska carbonara to obłędne danie 🙂 ale z takim połączeniem smaków jeszcze nigdy się nie spotkałam, a uwielbiam łączyć kilka rodzajów kuchni w jednej potrawie. Muszę więc koniecznie wypróbować ten przepis!
Świetny przepis 🙂 jutro na obiadek jak znalazł :p
spaghetti carbonara z boczkiem to jedno z moich ulubionych dań, mogłabym jeść je codziennie 🙂
to dokładnie tak jak ja! 😀