Składniki
Składniki do sosu blogońskiego:
- 1 duża marchewka
- 1 duża łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 150-200 g wędzonego boczku
- 0.7 kg mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka bulionu
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwekmusi nadawać się do smażenia - to ważne!
- sól, pieprz, cukier i oregano/tymianek do smaku
Dodatkowo:
- kilka łyżek tartego, twardego sera (np. Parmezanu)do posypania
- 0.5 kg makaronu (Tagliatelle lub Spaghetti)średnio 1 opakowanie
Opis dania
W Polsce przyjęło się, że spaghetti bolognese składa się jedynie z sosu pomidorowego z mięsem mielonym. Oryginalny przepis na spaghetti bolognese jednak, zawiera w sobie nie tylko mięso (głównie wołowina/wieprzowina) i boczek czy kiełbasy, ale także dodatek warzyw, jak cebula, marchew, pietruszka i seler, a pomidory są jedynie dodatkiem. Dodatkowo sos boloński sporządza się na bazie czerwonego wina, którego zasługą jest nie tylko wyrazisty kolor, ale i wyjątkowy smak bolognese. Co ciekawe, prawdziwy przepis na „spaghetti” bolognese zawiera w sobie nie spaghetti a tagliatelle i mitem jest dodawanie do niego bazylii – może ona bowiem zaburzyć smak wina (można użyć jej do dekoracji).
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na spaghetti bolognese, zahaczające o przepis oryginalny (niestety takowym nie jest, gdyż nie użyłam tagliatelle, a spaghetti, a sos sporządziłam wyłącznie na mielonej wieprzowinie i boczku). Acha! Sekretem doskonałego sosu bolońskiego jest długie gotowanie – od 2.5 do nawet 4 godzin, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i szczere chęci. 🙂 Pamiętajcie, że sosu bolognese możecie przygotować więcej i po prostu sobie go zamrozić – będzie jak znalazł na kolejny obiad, wystarczy, że dogotujecie makaronu. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, wszystkie warzywa (włącznie z selerem naciowym) wcześniej dokładnie umyć. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, resztę warzyw drobniutko posiekać. |
2 Gotowe | Boczek pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę (musi nadawać się do smażenia), wrzucić boczek i smażyć do wytopienia i uzyskania złocistego koloru. Gdy nasz boczek uzyska pożądany kolor, dodać posiekane warzywa, smażyć całość ciągle mieszając, aż warzywa nieco zmiękną. |
3 Gotowe | Do przesmażonych warzyw dodać mięso mielone, podsmażać całość, dokładnie mieszając. Gdy mięso będzie dokładnie wysmażone i zacznie nabierać złocistego koloru, na patelnię wlać 1 szklankę wina. Mieszając, podgrzewać całość do czasu, aż wino nieco odparuje. Na patelnię dodać mleko, podgrzewać do widocznego odparowania. Następnie dodać bulion i postępować jak wcześniej. Na sam koniec wlać drugą partię czerwonego wina, odparować. |
4 Gotowe | Do sosu dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem przez przynajmniej 2,5 godziny. Sos bolognese mieszać od czasu do czasu, w połowie gotowania dodać do niego cukier i oregano lub tymianek. Na sam koniec sos boloński doprawić do smaku solą i pieprzem. |
5 Gotowe | Sos boloński podawać z ugotowanym al dente makaronem, posypany sporą ilością Parmezanu. Istnieją dwie opcje podania spaghetti bolognese - makaron możemy wmieszać do sosu lub podawać w wersji "makaron przykryty sosem". :) |
Komentarze Ukryj komentarze
Kupiłam maszynkę do makaronu Ariete i szukałam dobreog przepisu na sos boloński. Tak, abym mogła podać go z włoasnym makaronem. Ten będzie idealny! Dziękuję Zabieram się do pracy!
Pomidory z puszki dodać razem z sokiem?
Tak, on się ładnie zredukuje 🙂
Spaghetti bolognese od małego jadam raz w tygodniu – dlatego często szukam nowych przepisów, żeby chociaż trochę urozmaicać sobie i tak wspaniały smak 🙂 Twojego przepisu wcześniej nie próbowałem, ale było warto! 🙂
Uwielbiam ten klasyk 🙂 Makaron zawsze mam w domu , kupuję włoski arrighi, jest idealny. Spaghetti bolognese raz w tygodniu to obowiązek 🙂