Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel sosu sojowego
- po 0.5 łyżeczki bazylii, oregano, papryki wędzonej, papryki słodkiej i czosnku granulowanego
- po 2-3 szczypty soli i ostrej papryki
Sos serowy:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 0.5 litra wody
- 100 ml mleka (niepełne 0.5 szklanki)
- 5 łyżek twardego, startego sera (u mnie Parmezan)
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
Jak wszyscy doskonale wiemy, sezon szparagowy jest stosunkowo krótki, dlatego też ze względu na jego dobrodziejstwa, powinniśmy korzystać z niego „ile wlezie”. 😀 W mojej kuchni szparagi zagościły na dobre, dlatego też dziś przychodzę do Was z nowym przepisem, którym są roladki z kurczaka ze szparagami w kremowym sosie serowym. To danie jest moją kompletną wariacją, jeśli chodzi o wykorzystanie szparagów, ale efekt końcowy jest naprawdę zasMakujący! 🙂 Połączenie kurczaka ze szparagami i sosem serowym okazało się strzałem w dziesiątkę! Koniecznie spróbujcie roladek z kurczaka ze szparagami z tego przepisu, obłęd! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Piersi z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w większe płaty (jak na kotlety) i delikatnie rozbić. Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (więcej na temat przygotowania szparagów znajdziesz TUTAJ). |
2 Gotowe | Przygotowanie marynaty:Do miseczki przelać 2 łyżki oliwy, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Pokrojone i rozbite mięso smarować marynatą z jednej strony (najlepiej za pomocą pędzla). Na posmarowanej marynatą stronie mięsa układać po jednej szparadze, zawijać w roladki. |
3 Gotowe | Na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną patelnię układać roladki ze szparagami jedna przy drugiej, "zawijaniem" do dołu. Smażyć na sporym ogniu przez około 2-3 minuty z każdej ze stron. Obsmażone roladki zdjąć z patelni, nie wylewać tłuszczu i soku, który wydzielił się z roladek - posłuży nam do zrobienia sosu. |
4 Gotowe | Przygotowanie sosu serowego:Na patelnię, na której smażyły się roladki z kurczaka, dodać 2 łyżki masła, rozpuścić. Patelnię zestawić z ognia, dodać mąkę i dokładnie wymieszać trzepaczką. Do mąki wlać wodę z mlekiem, dokładnie wymieszać, by rozpuściły się wszystkie grudki. Patelnię postawić na ogniu, podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając co jakiś czas. Jeśli sos zacznie widocznie gęstnieć, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wyłączyć palnik. Do zagotowanego sosu dodać ser, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. |
5 Gotowe | Usmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem. Roladki zapiekać w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, przez około 15-20 minut, aby mięso "dogotowało" się w środku, a szparagi zmiękły. |