Składniki
- 0.6 kg mąki
- 30 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
Dodatkowo:
- powidła, budyń, ser, dżem, czekolada
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam prosty przepis na rogaliki drożdżowe. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuje się u mnie na Św. Marcina, jak nakazuje wielkopolska tradycja. Niestety, nie są to prawdziwe Rogale Marcińskie, jednak od kiedy pamiętam, właśnie rogaliki drożdżowe przygotowywało się w moim domu z tej okazji. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuję z powidłami lub czekoladą, jednak równie dobrze sprawdzi się tutaj nadzienie jabłkowe, ser, budyń lub marmolada. Zatem poznaj mój sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 50 ml ciepłego mleka (nie gorącego), łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 minut. |
2 Gotowe | Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, stopniowo dodawać rozczyn z drożdży, delikatnie mieszając łyżką. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Do całości stopniowo dolewać ciepłe mleko z masłem, ciągle mieszając. |
3 Gotowe | Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na 3 części. Jedną część przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Okrąg podzielić na trójkąty. W zależności od wielkości rogalików, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego kawałka położyć nadzienie, zawijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem. |
4 Gotowe | Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. UWAGA! Należy zachować odstęp pomiędzy rogalami! Rogaliki drożdżowe odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dla uzyskania połysku i ładnego koloru, wierzch rogalików drożdżowych przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem (1 łyżka). Piec w 180 stopniach przez około 18 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu rogaliki drożdżowe posypać pudrem lub polukrować. |
Komentarze Ukryj komentarze
czytam wielokrotnie jak zawijać te rogaliki, ale za każdym razem albo mi się rozklejają albo podczas pieczenia ucieka mi nadzienie, proszę o poradę jak zawijać rogaliki drożdżowe by się ładnie trzymały i nie „rozjeżdżały”
rogaliki drożdżowe z tego przepisu wychodzą pyszne 😀 dla dzieci robię z marmoladą, a do kawy nas z dżemem śliwkowym albo z serem 🙂
nie sądziłam że przepis na rogaliki drożdżowe jest taki łatwy, chyba się skuszę i spróbuję zrobić pierwsze w swoim życiu rogaliki z czekoladą
Super przepis! z podobnego moja babcia robiła rogaliki z ciasta drożdżowego, z tą różnicą, że ona robiła je z makiem albo z jabłkami 🙂
Pani Asiu, dawno nie jadłam tak pysznych rogalików drożdżowych. Moje podałam z marmoladą i z serem. Pychotka!
Bardzo się cieszę, że smakowały! 😀
Jejku, dawno nie przygotowywałem takich rogalików. Bardzo mnie natchnął ten przepis, dziękuję serdecznie 🙂
Uwielbiam drożdżowe wypieki, rogaliki muszą być pyszne! 🙂