Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 duża cebula
- 300-400 g grzybów
- 1-1.5 litra gorącej wody/bulionu
- 0.5 szklanki śmietany 18% (do sosów i zup)
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatowłowa do smaku
- 1-1.5 łyżki mąki (opcjonalnie)
Opis dania
Choć tegoroczna jesień dosłownie wysypała grzybami, ja niestety nie miałam okazji wybrać się do lasu. Ale… nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło- grzyby dostałam, część ususzyłam, część zamroziłam, a z kolejnej części sos zrobiłam! 😀 I takim oto jesiennym akcentem, na obiad wskoczyły polędwiczki w sosie grzybowym, które są nieodłącznym elementem naszego grzybowego menu.
Polędwiczki są bardzo kruche, aż rozpływają się w ustach. Do tego sos grzybowy z dodatkiem śmietany, odrobina posiekanej natki pietruszki i wyśmienity obiad z grzybami gotowy! Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, koniecznie wypróbuj mój przepis.
Przygotowanie
1 Gotowe | Polędwiczki oczyścić z błonek, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawałek delikatnie rozgnieść palcami, obsypać niewielką ilością soli i pieprzem. Cebulę posiekać. |
2 Gotowe | Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy (lub smalcu). Na dobrze rozgrzany tłuszcz układać polędwiczki, obsmażać z każdej strony przez około 2-3 minuty. Do polędwiczek dorzucić cebulkę, smażyć aż cebula się zeszkli. Na patelnię dorzucić grzyby, podsmażać rzem przez około 3-5 minut. |
3 Gotowe | Całość zalać bulionem/wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem przed około 30 minut. Uwaga! Wody powinno być niewiele więcej ponad poziomem mięsa i grzybów. |
4 Gotowe | Do polędwiczek w sosie grzybowym dodać śmietanę, odparować do czasu, aż sos zgęstnieje. |
5 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Mega pyszne . Super danie.
Super przepis ! Dzięki 😉
Ja dodałam jeden ząbek czosnku. Wyszło mega pysznie. Super danie.
Ja zastosuję dzisiaj do klusek Śląskich 🙂
Właśnie zrobiłem, bardzo dobre. Użyłem grzybów mrożonych
Wyglada pysznie
Zrobiłem. Zjadłem. Wszyscy chcą więcej hihi.
Pozdrawiam.
Super 😀
własnie się robi 🙂
Mam nadzieję, że smakowało 😊
Pachnie przebosko chyba czesciej z korzystam z porad bo danie i pyszne i co ważne szybkie
😊 ❤
Pani Joanno, popieram przedmówce, niebo w gębie 🙂
Bardzo mi miło! 🤗
Zrobiłem to dziś i stwierdzam powiedzieć zajebiste to nic nie powiedzieć.
😁😁😁