Składniki
Składniki na około 16 pancakes:
- 2 duże banany
- 0.5 kg mąki
- 4 jajka
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- 2 łyżki oliwy
Opis dania
Placuszki bananowe są świetnym pomysłem na szybkie i dodające energii śniadanie, ale także pyszny obiad czy deser dla dzieci. Do placuszków możemy użyć mocno dojrzałych bananów. Nam placuszki najbardziej smakują z dżemem z dyni, jednak można je podawać z praktycznie każdą konfiturą. Przepis na bananowe pancakes jest banalnie prosty, dlatego bez problemu możesz zrobić je z dziećmi. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, cynamon, mleko, jaja, oliwę i pokrojone w grube plastry banany. Wszystkie składniki zblendować/zmiksować na gładką masę, która powinna mieć konsystencję podobną do gęstej śmietany. Placuszki smażyć na minimalnej ilości oliwy na złocisty kolor z obu stron. Podawać z ulubionym dżemem. Proste, prawda? :) |
Komentarze Ukryj komentarze
Muszę zrobić moim maluszkom dziś na kolację 🙂
Pysznie wyglądają te placuszki. Dawno nie robiłam takiego deseru 🙂
mniam, pyszne 🙂