Składniki
Składniki na około 40-60 sztuk:
- 1 jajko
- 80 g masła
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1.5-2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
Opis dania
Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych, a ich dekorowanie sprawia wiele frajdy szczególnie dzieciom. Niektóre pierniczki świąteczne wymagają czasu, który wpływa na ich miękkość i kruchość, jednak poniższy przepis pozwala na przygotowanie wyśmienitych pierników nawet w przeddzień świąt. Pierniczki świąteczne z poniższego przepisu po upieczeniu są kruche a zarazem delikatne, dlatego też nie wymagają leżakowania. Przepis na pierniki świąteczne z miodem, który znajdziecie poniżej, jest w mojej rodzinie od lat i nie wyobrażam sobie świąt bez tych świątecznych ciastek.
Ciasto na pierniczki z dodatkiem miodu, które znajdziecie poniżej doskonale sprawdzi się do robienia domków z piernika. Są też idealne do zdobienia lukrem i co najważniejsze- są miękkie zaraz po upieczeniu. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na świąteczne pierniczki z miodem, bo naprawdę warto!
Przygotowanie
1 Gotowe | Masło i miód przełożyć do metalowej miski lub rondelka, podgrzewać do czasu rozpuszczenia się masła, ostudzić. Do przestudzonej masy dodać jajko i cukier puder, dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce połączyć wszystkie suche składniki - przesianą mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Suche składniki połączyć z mokrymi, wyrobić na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut. |
2 Gotowe | Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość 0,5-1 cm. Z ciasta wycinać pożądane kształty pierniczków, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki wkładać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez 7 -10 minut. Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym lub specjalnej puszce do ciasteczek i dekorować według uznania. |
Komentarze Ukryj komentarze
Nie wyobrażam sobie świąt bez pierników
Najpotężniejsze pierniki jakie w życiu robiłam, polecam, pyszności ♥️
❤️
Pyszne pierniczki! Zrobiłam wszystko jak w przepisie i ciasto było bardzo kruche. Cieżko było wałkować bo się rozpadało. Co dodać żeby łatwiej się wałkowało?
We wskazówkach zawarłam info, że ciasto jest dość kruche i należy wałkować je krótkimi ruchami, co powinno zapobiec kruszeniu się brzegów ciasta. 🙂
Jeśli jednak to nie pomogło i ciasto piernikowe nie było zwarte po wyjęciu z lodówki, można dodać łyżkę gęstej śmietany lub żółtko i ponownie dobrze wyrobić. 🙂
Witaj , czy mozna pierniczki wykroic i za 3-4 h upiec? Trzeba je trzymać w lodowce czy wystarczy przykryć ścierka i odstawić w chłodny kat mieszkania?
Dziekuje
Można, ale najlepiej już na blaszce przygotowane tylko do włożenia do pieca 🙂
Inaczej mogą się poprzyklejać do blatu, a szkoda sobie robić dodatkową robotę 🙂
Dodać drugie jajko
( ja też tak miałam ale po dodaniu drugiego jajka i szczypty mąki było ok)
Bardzo prosty i przejrzysty przepis,pierniczki bardzo smaczne.Z czystym sumieniem polecam skorzystać z w/w receptury.Pozdrawiam
Bardzo dziękuję i cieszę się, że pierniczki przypadły do gustu! 🙂
Nos mi mówi, że ten przepis będzie idealny. Jutro zobaczymy 😀
Pierniczki ze zdjęcia piękne!
Koniecznie daj znać, czy smakowały! 🙂
A jaki miód będzie najlepszy?? To ma znaczenie jaki rodzaj ??
Ja zwykle używam wielokwiatowego, kiedyś robiłam pół na pół z rzepakowym 🙂 więc nie ma większego znaczenia, jakiego miodu użyjemy 😊
Piękne pierniczki, cudownie ozdobione 🙂
Dziękuję Madziu! 🙂
Mam zapisany jeszcze po babci taki sam przepis i udaje się za każdym razem. U nas w domu ja piekę, a dzieci dekorują lukrem, czekoladą i koralikami. Mąż tylko podjada i komentuje że „o jakie smaczne” i na tym jego pomoc w kuchni się kończy 🙂
Hihi, to prawie identycznie jak u mnie! 😀
Zrobiłam domek z piernika na podstawie tego przepisu i wyszedł świetny. Gdyby ktoś próbował to drobna uwaga aby nie czekać z ustawianiem domku bo po czasie pierniczki są pysznie miękkie i może być problem z układaniem ścian. W tradycyjnych foremkach są rewelacyjne
Bardzo się cieszę! 🙂