Pieczona pierś z kaczki
z zapiekanymi ziemniakami

Pieczona pierś z kaczki z zapiekanymi ziemniakami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 podwójna pierś z kaczki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oliwy
1 łyżka smalcu
do smaku sól i pieprz
Dodatkowo
500 g ziemniaków

Składniki

  • Dodatkowo

Opis dania

Udostępnij

Pierś z kaczki jest jednym z tych produktów, których zwyczajnie się bałam. Nie ze względu na smak, ale przez to, że najzwyczajniej w świecie nie będę potrafiła poradzić sobie z tego typu mięsem. Metodą prób i błędów, w końcu udało się przyrządzić pierś z kaczki niemalże idealnie. 🙂 Pyszne, soczyste i aromatyczne, podane z pieczonymi ziemniakami mięso z kaczki, będzie doskonałym pomysłem na niecodzienny obiad. Zatem, do roboty!

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie mięsa

Piersi z kaczki dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę ponacinać "w kratkę". Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać oliwę, 0,5 łyżeczki tymianku, majeranek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć piersi z kaczki z obu stron i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub na całą noc).

2
Gotowe

Z mięsa ściągnąć nadmiar marynaty, marynatę zachować. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, ułożyć piersi skórą do dołu. Przesmażyć przez około 6-8 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć około 4 minuty. Podsmażone piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego skórą do góry, posmarować pozostałą marynatą. Mięso "podlać" niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki), a na wierzch położyć odrobinę smalcu. Piersi piec w 180 stopniach przez około 20-30 minut. W połowie pieczenia mięso można przełożyć na drugą stronę.

3
Gotowe

Przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski, polać oliwą (około 2 łyżki), posypać tymiankiem (0,5 łyżeczki), solą i pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać także przyprawę do ziemniaków. ;) Całość wymieszać ręką tak, by wszystkie ziemniaki ładnie obtoczyły się w przyprawach. Ziemniaki przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, zapiekać w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do uzyskania miękkości i złocistego koloru. Ziemniaki należy co jakiś czas przemieszać.

Pierś z kaczki podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
poprzedni
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
Przepis na sos z kaczki
następny
Sos z kaczki Kuchenny recykling

Skomentuj