Sos z kaczki
Kuchenny recykling

Sos z kaczki Kuchenny recykling

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
mięso z kaczki które zostało po ostatnim obiedzie
1 mała cebula
2 łyżeczki smalcu
3 łyżki mąki
1 szklanka przegotowanej wody
sól, pieprz, majeranek, kostka rosołowa do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Pamiętacie przepis na pieczoną pierś z kaczki? Świetnie! Ten wpis zakwalifikowałam do kuchennego recyklingu, gdyż wykorzystałam mięso, które zostało właśnie po tamtym obiedzie. Takim sposobem nic się nie marnuje, a i obiad się nie powtarza. Pozostałą pierś z kaczki przerobiłam na wyśmienity sos, którym polałam pampuchy (pyzy drożdżowe, parowańce).

Przygotowanie

1
Gotowe

Mięso z kaczki obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na dość głębokiej patelni rozgrzać smalec, wrzucić mięso i cebulę, podsmażyć. Jak cebula ładnie się zeszkli, patelnię zestawić z ognia i całość zasypać mąką, dokładnie wymieszać. Całość zalać ciepłą wodą, dodać kawałek kostki rosołowej i dokładnie wymieszać. Sos doprowadzić do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dla podkreślenia smaku, do sosu z kaczki możemy dodać odrobinę śmietany 18%.

Sos możemy podawać także z ryżem, kaszą, a nawet makaronem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Pierś z kaczki pieczona z ziemniakami
poprzedni
Pieczona pierś z kaczki z zapiekanymi ziemniakami
następny
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami

Skomentuj