Składniki
- mięso z kaczkiktóre zostało po ostatnim obiedzie
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki smalcu
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka przegotowanej wody
- sól, pieprz, majeranek, kostka rosołowa do smaku
Opis dania
Pamiętacie przepis na pieczoną pierś z kaczki? Świetnie! Ten wpis zakwalifikowałam do kuchennego recyklingu, gdyż wykorzystałam mięso, które zostało właśnie po tamtym obiedzie. Takim sposobem nic się nie marnuje, a i obiad się nie powtarza. Pozostałą pierś z kaczki przerobiłam na wyśmienity sos, którym polałam pampuchy (pyzy drożdżowe, parowańce).
Przygotowanie
1 Gotowe | Mięso z kaczki obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na dość głębokiej patelni rozgrzać smalec, wrzucić mięso i cebulę, podsmażyć. Jak cebula ładnie się zeszkli, patelnię zestawić z ognia i całość zasypać mąką, dokładnie wymieszać. Całość zalać ciepłą wodą, dodać kawałek kostki rosołowej i dokładnie wymieszać. Sos doprowadzić do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dla podkreślenia smaku, do sosu z kaczki możemy dodać odrobinę śmietany 18%. Sos możemy podawać także z ryżem, kaszą, a nawet makaronem. |