Składniki
- 1 kapusta czerwonau mnie dość mała
- 1-2 łyżki smalcu
- sok z połowy cytryny
- 0.5 litra wody (około)
- 1 duże jabłko
- 1/3 pęczka koperku
- sól, pieprz, cukier do smaku
Opis dania
Choć kapusta czerwona jest nadal mniej popularna niż kapusta biała, z pewnością kojarzymy ją z widokiem klusek śląskich i mięsnej rolady, sowicie polanych sosem bądź jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi i pyz drożdżowych. Modra kapusta jest bowiem bardzo popularna w tradycyjnej kuchni Wielkopolski i Śląska, jednak w obu regionach nieco różni się sposobem przygotowania. Kapusta czerwona charakteryzuje się intensywnym czerwonofioletowym kolorem, co wyróżnia ją na tle kapusty białej. Jak jednak przygotować kapustę czerwoną na ciepło do obiadu, by nie straciła swoich walorów smakowych i zachowała jak najbardziej intensywny kolor?
Poznajcie mój sekretny przepis na to, jak zrobić modrą kapustę na ciepło, by nie straciła swojego intensywnego koloru i smakowała wyśmienicie. Kapustę czerwoną z tego przepisu najczęściej przygotowuję do roladek schabowych i śląskich klusek lub kopytek, a także jako dodatek do pieczonej kaczki, karkówki, schabu pieczonego i wszelkiego rodzaju pieczonych mięs. Choć nie jest to przepis na tradycyjną kapustę modrą z Wielkopolski czy Śląska, gwarantuję, że Wam posmakuje! 🙂
Uwaga! Proporcje podane w poniższym przepisie na czerwoną kapustę są orientacyjne- smak i ilość kapusty należy dopasować do własnych potrzeb. Poniżej zawarłam proporcje na jedną niewielką kapustę czerwoną.
Przygotowanie
1 Gotowe | Z kapusty czerwonej obrać wierzchnie liście i wykroić głąb (wyrzucić), resztę dokładnie umyć. Czerwoną kapustę poszatkować- nożem lub po prostu użyć malaksera. Poszatkowaną kapustę przełożyć na patelnię, dodać smalec i sok z cytryny. Kapustę podsmażyć (około 3-5 minut) mieszając, by się nie przypaliła. |
2 Gotowe | Do kapusty dolać wodę (Uwaga! Woda powinna sięgać do 3/4 ilości kapusty), zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut co jakiś czas mieszając, aż cała woda odparuje. |
3 Gotowe | Na koniec, gdy czerwona kapusta będzie już podgotowana (ale nadal nieco chrupiąca), dodać starte na tarce jabłko i posiekany koperek. Kapustę modrą doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Kapusta czerwona w takiej postaci smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. |
Komentarze Ukryj komentarze
Ciekawe przepisy..I na pewno smakowite .ja natomiast do modrej kapusty na ciepło dodaje jeszcze suszone śliwki i zurawine.Oprocz tego lisc laurowy,ziele angielskie i na końcu sok z cytryny.Pychota!❤
Moja ulubiona surówka z czerwonej kapusty. Pyszna i łatwa w przygotowaniu tylko czy smalec można czymś zastąpić bardziej dietetycznym?
Jak najbardziej, bez przeszkód można zastąpić🙂
Jak upieczesz gęś to schowaj tłuszcz do słoika i będziesz miał najlepszy smalec na świecie 🙂
Uwielbiam taką kapustę, jest przepyszna!