Mazurek kajmakowy
(mazurek wielkanocny)

Mazurek wielkanocny (mazurek kajmakowy)

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na ciasto do mazurka:
0.5 kostki zimnego masła 100 g
1 żółtko
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
6 łyżek masy kajmakowej (+/-)

Składniki

  • Składniki na ciasto do mazurka:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Mazurki wywodzą się z kuchni polskiej i przygotowuje się je w okresie Wielkanocy. Mazurki wielkanocne są to niskie ciasta, najczęściej kruche, wypełnione masą, wykończone dużą ilością lukru lub polewą. Mazurek wielkanocny charakteryzuje się też tym, że jest pięknie ozdabiany i najczęściej stanowi słodką dekorację wielkanocnego stołu. Podczas świąt wielkanocnych w moim domu nie może zabraknąć mazurka kajmakowego. Mazurek kajmakowy przygotowuje się bardzo szybko, dlatego też nie powinno go zabraknąć także w Twoim domu! Gwarantuję, że dzieciaki (i nie tylko) będą zachwycone tym słodkim, pięknie udekorowanym ciachem. 🙂

Z podanych proporcji przygotujecie jeden mazurek kajmakowy.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta do mazurka kajmakowego:

Zimne masło przełożyć do miski, dodać przesianą przez sito mąkę i posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Dodać cukier puder, żółtko jajka i śmietanę, szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut.

2
Gotowe

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, wyciąć pożądany kształt mazurka (u mnie jajo). Z resztek ciasta uformować wałek lub wyciąć np. kwiatki, listki, serduszka do dekoracji.

3
Gotowe

Uformowanego mazurka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut do zarumienienia. Upieczonego mazurka wystudzić.

4
Gotowe

Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć masę kajmakową, rozsmarować i wyrównać. Mazurka ozdobić według uznania - migdałami, kandyzowanymi owocami, orzechami... :)

Wskazówka:

  • Aby rant mazurka przed pieczeniem lepiej przykleił się do ciasta, wystarczy posmarować jego krawędź surowym białkiem jajka.
  • Masę kajmakową na mazurku łatwiej rozsmarujemy, kiedy delikatnie ją podgrzejemy.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Mazurek wielkanocny chałwowy
poprzedni
Mazurek chałwowy (mazurek wielkanocny)
Przepis na babkę gotowaną
następny
Babka gotowana (babka wielkanocna)
Mazurek wielkanocny chałwowy
poprzedni
Mazurek chałwowy (mazurek wielkanocny)
Przepis na babkę gotowaną
następny
Babka gotowana (babka wielkanocna)

Skomentuj