Składniki
Składniki na ciasto do mazurka:
- 0.5 kostki zimnego masła100 g
- 1 żółtko
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 6 łyżek masy kajmakowej (+/-)
Opis dania
Mazurki wywodzą się z kuchni polskiej i przygotowuje się je w okresie Wielkanocy. Mazurki wielkanocne są to niskie ciasta, najczęściej kruche, wypełnione masą, wykończone dużą ilością lukru lub polewą. Mazurek wielkanocny charakteryzuje się też tym, że jest pięknie ozdabiany i najczęściej stanowi słodką dekorację wielkanocnego stołu. Podczas świąt wielkanocnych w moim domu nie może zabraknąć mazurka kajmakowego. Mazurek kajmakowy przygotowuje się bardzo szybko, dlatego też nie powinno go zabraknąć także w Twoim domu! Gwarantuję, że dzieciaki (i nie tylko) będą zachwycone tym słodkim, pięknie udekorowanym ciachem. 🙂
Z podanych proporcji przygotujecie jeden mazurek kajmakowy.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta do mazurka kajmakowego:Zimne masło przełożyć do miski, dodać przesianą przez sito mąkę i posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Dodać cukier puder, żółtko jajka i śmietanę, szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut. |
2 Gotowe | Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, wyciąć pożądany kształt mazurka (u mnie jajo). Z resztek ciasta uformować wałek lub wyciąć np. kwiatki, listki, serduszka do dekoracji. |
3 Gotowe | Uformowanego mazurka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut do zarumienienia. Upieczonego mazurka wystudzić. |
4 Gotowe | Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć masę kajmakową, rozsmarować i wyrównać. Mazurka ozdobić według uznania - migdałami, kandyzowanymi owocami, orzechami... :) |