Mazurek kajmakowy
(mazurek wielkanocny)

Mazurek wielkanocny (mazurek kajmakowy)

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na ciasto do mazurka:
0.5 kostki zimnego masła 100 g
1 żółtko
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
6 łyżek masy kajmakowej (+/-)

Składniki

  • Składniki na ciasto do mazurka:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Mazurki wywodzą się z kuchni polskiej i przygotowuje się je w okresie Wielkanocy. Mazurki wielkanocne są to niskie ciasta, najczęściej kruche, wypełnione masą, wykończone dużą ilością lukru lub polewą. Mazurek wielkanocny charakteryzuje się też tym, że jest pięknie ozdabiany i najczęściej stanowi słodką dekorację wielkanocnego stołu. Podczas świąt wielkanocnych w moim domu nie może zabraknąć mazurka kajmakowego. Mazurek kajmakowy przygotowuje się bardzo szybko, dlatego też nie powinno go zabraknąć także w Twoim domu! Gwarantuję, że dzieciaki (i nie tylko) będą zachwycone tym słodkim, pięknie udekorowanym ciachem. 🙂

Z podanych proporcji przygotujecie jeden mazurek kajmakowy.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta do mazurka kajmakowego:

Zimne masło przełożyć do miski, dodać przesianą przez sito mąkę i posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Dodać cukier puder, żółtko jajka i śmietanę, szybko wyrobić na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut.

2
Gotowe

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, wyciąć pożądany kształt mazurka (u mnie jajo). Z resztek ciasta uformować wałek lub wyciąć np. kwiatki, listki, serduszka do dekoracji.

3
Gotowe

Uformowanego mazurka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut do zarumienienia. Upieczonego mazurka wystudzić.

4
Gotowe

Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć masę kajmakową, rozsmarować i wyrównać. Mazurka ozdobić według uznania - migdałami, kandyzowanymi owocami, orzechami... :)

Wskazówka:

  • Aby rant mazurka przed pieczeniem lepiej przykleił się do ciasta, wystarczy posmarować jego krawędź surowym białkiem jajka.
  • Masę kajmakową na mazurku łatwiej rozsmarujemy, kiedy delikatnie ją podgrzejemy.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Mazurek wielkanocny chałwowy
poprzedni
Mazurek chałwowy (mazurek wielkanocny)
Przepis na babkę gotowaną
następny
Babka gotowana (babka wielkanocna)

Skomentuj