Mazurek chałwowy
(mazurek wielkanocny)

Mazurek wielkanocny chałwowy

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na ciasto do mazurka:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
0.5 kostki zimnego masła (100 g)
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki gęstej śmietany 18%
Skladniki na masę chałwową:
150 g chałwy smak dowolny, najlepiej sprawdza się waniliowa
1/4 szklanki śmietany kremówki (30-36 %)
3 łyżki masła +/- 30 g

Składniki

  • Składniki na ciasto do mazurka:

  • Skladniki na masę chałwową:

Opis dania

Udostępnij

Chałwowy mazurek wielkanocny jest to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika chałwy. U mnie na Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka z masą chałwową, gdyż wszyscy uwielbiamy mazurka w takiej właśnie odsłonie. Mazurki są na tyle ciekawe, że możemy przygotować je z praktycznie każdym nadzieniem, ładnie prezentują się na Wielkanocnym stole, a samo ich pieczenie, nadawanie kształtów i zdobienie, przynosi dużo frajdy! Mazurek powinien być pozycją obowiązkową w wielkanocnym menu, niech w tym roku i u Ciebie nie zabraknie tego słodkiego wypieku, jakim jest mazurek wielkanocny z masą chałwową! 🙂

Z podanych proporcji przygotujecie jednego mazurka chałwowego.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta na mazurka:

Mąkę przesiać przez sito, dodać zimne masło i całość posiekać nożem, do uzyskania kruszonki. Dodać cukier puder, żółtko i śmietanę, całość szybko zagnieść, do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony niewielką ilością mąki i rozwałkować na grubość około 4 mm. Z ciasta wyciąć pożądany kształt mazurka (np. jajo, kwadrat, prostokąt...). Z reszty ciasta uformować cienki wałek i uformować rant mazurka. Aby rant lepiej trzymał się na spodzie, wystarczy posmarować ciasto roztrzepanym białkiem jajka.

3
Gotowe

Uformowanego mazurka przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinniśmy ponownie schłodzić (około 20 minut). Spód ciasta nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić.

4
Gotowe

Przygotowanie masy chałwowej:

Chałwę pokruszyć do garnuszka, dodać masło i śmietanę. Całość podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Kiedy masa się zagotuje, garnuszek zestawić z ognia. Jeśli chcemy uzyskać jednolitą konsystencję, masę możemy zblendować, nie jest to jednak konieczne (w masie będą jeszcze kawałki chałwy).

5
Gotowe

Masę chałwową, jeszcze ciepłą (ale nie gorącą), wylać na wypieczony spód mazurka, wyrównać i lekko schłodzić. Mazurka chałwowego dekorować według uznania, przechowywać w chłodnym miejscu.

Wskazówka:

  • Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż składniki nagrzeją się i ciasto nie będzie odpowiednio kruche.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ciasto z jabłkami salceson
poprzedni
Ciasto salceson proste ciasto z jabłkami
Mazurek wielkanocny (mazurek kajmakowy)
następny
Mazurek kajmakowy (mazurek wielkanocny)
Ciasto z jabłkami salceson
poprzedni
Ciasto salceson proste ciasto z jabłkami
Mazurek wielkanocny (mazurek kajmakowy)
następny
Mazurek kajmakowy (mazurek wielkanocny)

Skomentuj