Składniki
Składniki na ciasto do mazurka:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
- 0.5 kostki zimnego masła(100 g)
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki gęstej śmietany 18%
Skladniki na masę chałwową:
- 150 g chałwysmak dowolny, najlepiej sprawdza się waniliowa
- 1/4 szklanki śmietany kremówki (30-36 %)
- 3 łyżki masła+/- 30 g
Opis dania
Chałwowy mazurek wielkanocny jest to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika chałwy. U mnie na Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka z masą chałwową, gdyż wszyscy uwielbiamy mazurka w takiej właśnie odsłonie. Mazurki są na tyle ciekawe, że możemy przygotować je z praktycznie każdym nadzieniem, ładnie prezentują się na Wielkanocnym stole, a samo ich pieczenie, nadawanie kształtów i zdobienie, przynosi dużo frajdy! Mazurek powinien być pozycją obowiązkową w wielkanocnym menu, niech w tym roku i u Ciebie nie zabraknie tego słodkiego wypieku, jakim jest mazurek wielkanocny z masą chałwową! 🙂
Z podanych proporcji przygotujecie jednego mazurka chałwowego.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta na mazurka:Mąkę przesiać przez sito, dodać zimne masło i całość posiekać nożem, do uzyskania kruszonki. Dodać cukier puder, żółtko i śmietanę, całość szybko zagnieść, do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. |
2 Gotowe | Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony niewielką ilością mąki i rozwałkować na grubość około 4 mm. Z ciasta wyciąć pożądany kształt mazurka (np. jajo, kwadrat, prostokąt...). Z reszty ciasta uformować cienki wałek i uformować rant mazurka. Aby rant lepiej trzymał się na spodzie, wystarczy posmarować ciasto roztrzepanym białkiem jajka. |
3 Gotowe | Uformowanego mazurka przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinniśmy ponownie schłodzić (około 20 minut). Spód ciasta nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. |
4 Gotowe | Przygotowanie masy chałwowej:Chałwę pokruszyć do garnuszka, dodać masło i śmietanę. Całość podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, by masa się nie przypaliła. Kiedy masa się zagotuje, garnuszek zestawić z ognia. Jeśli chcemy uzyskać jednolitą konsystencję, masę możemy zblendować, nie jest to jednak konieczne (w masie będą jeszcze kawałki chałwy). |
5 Gotowe | Masę chałwową, jeszcze ciepłą (ale nie gorącą), wylać na wypieczony spód mazurka, wyrównać i lekko schłodzić. Mazurka chałwowego dekorować według uznania, przechowywać w chłodnym miejscu. |