Składniki
Jabłka pod kruszonkę:
- 4 średnie jabłka
- 2-3 łyżki rodzynek
- 2-3 łyżki płatków migdałów
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta imbiru
Kruszonka:
- 200 g masła lub margarynymożna zrobić pół/pół
- 8 łyżek cukru
- 16 łyżek mąki żytniej lub owsianejmoże być pszenna
Opis dania
Jabłka pod kruszonką to bardzo prosty i pyszny deser, który przygotujesz w zaledwie 30 minut. Cała sztuka przygotowania apple crumble polega na obraniu i pokrojeniu jabłek, dodaniu kilku magicznych składników, zrobieniu kruszonki i wstawieniu do pieca. Jabłka pod kruszonką są naprawdę wspaniałą deserową propozycją, szczególnie w sezonie jabłkowym. Co ciekawe, crumble możemy przygotować także z innych owoców, jak śliwki, maliny, truskawki, borówki, rabarbar i gruszki, dlatego warto postawić na sezonowe owoce.
Ja swoje jabłka z kruszonką przygotowuję w kokilkach, czyli w porcyjnych naczyniach, jednak bez przeszkód można przygotować crumble w naczyniu żaroodpornym. Dodatkowo kruszonkę do crumble z jabłkami przygotowuję z mąki żytniej bądź owsianej (często z dodatkiem płatków owsianych), jednak bez przeszkód można użyć mąki pszennej lub orkiszowej.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie jabłek do crumble:Jabłka dokładnie umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Do pokrojonych jabłek dodać rodzynki, migdały, cynamon, kardamon i szczyptę imbiru. Wszystko dokładnie wymieszać. |
2 Gotowe | Jabłka przełożyć do kokilek bądź do naczynia żaroodpornego. |
3 Gotowe | Przygotowanie kruszonki do crumble: |
4 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Dziękuję za przepis. Ja używam do kruszonki cukru pudru, ze śliwkami równie pyszne
pozdrawiam
akz