Składniki
- 200 g masła
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Opis dania
Ciasteczka kruche z czekoladą są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, dlatego też możemy przygotować je z pomocą naszych dzieci. Tego typu ciasteczka idealnie sprawdzą się w sytuacji, gdy wpadają do nas niezapowiedziani gości lub po prostu mamy nagłą ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Ciasteczka kruche mają także ten plus, że mogą być przechowywane nawet do 7 dni (o ile tyle wytrzymają, bo są naprawdę smaczne!). 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajka i dalej ucierać, do dokładnego połączenia się składników. Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną, dodać sól i wymieszać. Mąkę dodać do masy, wyrobić ciasto. |
2 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Musi to być masło do pieczenia? Czy może być typu osełka itp
Może być miks maślany, osełka, a nawet margaryna 🙂 jedynie smak będzie trochę inny 🙂
Czy mają być małe kulki
Wielkość według uznania 🙂 tylko czas pieczenia trzeba dostosować odpowiednio do rozmiaru ciastek🙂
Dzięki
Ale czy ciastka mogą się zlać na jedna masę w piekarniku
Nie powinny, a jeśli tak się stało, to przyczyną mogło być zbyt rzadkie ciasto 🙂