Składniki
- 6 lasek kiełbasy śląskiej
- 2 średnie cebule
- 1 kg ziemniaków
- 0.5 kg pieczarek
- 3 paprykidowolne kolory
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- sól, świeżo mielony pieprz, papryka wędzona, papryka słodka mielona do smaku
Opis dania
Dziś serwuję Wam prosty przepis na smaczny obiad jednogarnkowy, a mianowicie przepis na chłopski garnek z kiełbasą i pieczarkami. Jest to bardzo pożywne, mega syte i tanie danie, które przyrządza się w dosłownie jednym garnku lub jak kto woli – patelni. 😉 Chłopski garnek jest doskonałym pomysłem na obiad w chłodne, ponure jesienne dni, gdyż doskonale rozgrzewa i nie powiem, ale też poprawia humor, mimo, że nie ma w nim czekolady. 😀 Typowo męskie żarcie!
Przygotowanie
1 Gotowe | Kiełbasę pokroić w dość grube talarki, cebulę w grubą kostkę. Ziemniaki umyć i obrać, pieczarki umyć i oczyścić, z papryki usunąć gniazda nasienne. Ziemniaki i paprykę pokroić w dużą kostkę, pieczarki w ćwiartki lub ósemki. |
2 Gotowe | Na głębokiej patelni z przykrywką lub garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę smalcu lub oliwy, wrzucić kiełbasę i smażyć na złocisty kolor. Dodać cebulę, przyprawy i smażyć do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli. Do całości dodać ziemniaki, smażyć razem na dość dużym ogniu przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. |
3 Gotowe | Całość zalać passatą pomidorową (lub szklanką wody z rozpuszczoną w niej łyżką koncentratu) i dusić do miękkości warzyw przez około 20-25 minut. Na koniec całość doprawić do smaku i gotowe! :) |
Komentarze Ukryj komentarze
Fajny pomysł na obiad, dzięki za przepis 🙂
ja zrobiłam z mięsem mielonym zamiast z kiełbasą, mój „chłop” tak sobie zażyczył 😀
testowałam chłopski garnek z winiary, ale gotowiec nigdy nie jest tak dobry jak swojskie domowe jedzonko
zmieniłam trochę Twój przepis, bo moja wersja była z makaronem i kapustą, taka wariacja 😀