Jabłka pod kruszonką
czyli crumble z jabłkami

crumble z jabłkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Jabłka pod kruszonkę:
4 średnie jabłka
2-3 łyżki rodzynek
2-3 łyżki płatków migdałów
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
szczypta imbiru
Kruszonka:
200 g masła lub margaryny można zrobić pół/pół
8 łyżek cukru
16 łyżek mąki żytniej lub owsianej może być pszenna

Składniki

  • Jabłka pod kruszonkę:

  • Kruszonka:

Opis dania

Udostępnij

Jabłka pod kruszonką to bardzo prosty i pyszny deser, który przygotujesz w zaledwie 30 minut. Cała sztuka przygotowania apple crumble polega na obraniu i pokrojeniu jabłek, dodaniu kilku magicznych składników, zrobieniu kruszonki i wstawieniu do pieca. Jabłka pod kruszonką są naprawdę wspaniałą deserową propozycją, szczególnie w sezonie jabłkowym. Co ciekawe, crumble możemy przygotować także z innych owoców, jak śliwki, maliny, truskawki, borówki, rabarbar i gruszki, dlatego warto postawić na sezonowe owoce.

Ja swoje jabłka z kruszonką przygotowuję w kokilkach, czyli w porcyjnych naczyniach, jednak bez przeszkód można przygotować crumble w naczyniu żaroodpornym. Dodatkowo kruszonkę do crumble z jabłkami przygotowuję z mąki żytniej bądź owsianej (często z dodatkiem płatków owsianych), jednak bez przeszkód można użyć mąki pszennej lub orkiszowej.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie jabłek do crumble:

Jabłka dokładnie umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Do pokrojonych jabłek dodać rodzynki, migdały, cynamon, kardamon i szczyptę imbiru. Wszystko dokładnie wymieszać.

2
Gotowe

Jabłka przełożyć do kokilek bądź do naczynia żaroodpornego.

3
Gotowe

Przygotowanie kruszonki do crumble:

Miękką margarynę lub masło przełożyć do miski, dodać mąkę i cukier. Całość wyrobić palcami tak, aby kruszonka zyskała jednolitą konsystencję. Jeśli kruszonka wydaje nam się zbyt klejąca, możemy dodać nieco więcej mąki.

4
Gotowe

Tak przygotowaną kruszonkę skubać na owoce. Jabłka pod kruszonką piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż kruszonka ładnie się zarumieni).

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Krajanka piernikowa
poprzedni
Krajanka piernikowa z bakaliami
rogal świętomarciński przepis
następny
Rogale Marcińskie (rogale świętomarcińskie)

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj