Składniki
- 2 filety z dorsza (około 600 g)
- 1.5-2 litry bulionu lub wywaru rybnego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 0.5 szklanki śmietanki do zup (18%)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa do smaku
Opis dania
Zaleca się, by spożywać ryby częściej niż jedynie raz w tygodniu, jednak jak odmienić klasycznego fileta w panierce? Sposób jest prosty- można przygotować z niego pyszną zupę rybną! Taka zupa rybna z fileta jest bardzo prosta do przygotowania, a dodatkowo jest małą odskocznią od klasycznych „postnych” filetów, które najczęściej podajemy w panierce lub gotowane na parze. Choć w ciągu roku wielu z nas nie ma możliwości przygotowania tradycyjnego wywaru rybnego (gotowanego najczęściej z rybich głów), nadal może przygotować choć namiastkę rybnej zupy, jaką jest zupa rybna z dorsza. Ta zupa rybna z fileta nie wymaga gotowania wywaru rybnego, jeśli jednak takowy posiadamy, jesteśmy prawdziwymi szczęściarzami. 🙂
Poznaj mój prosty pomysł na filet z dorsza, czyli pyszną zupę rybną z ziemniakami i dużą ilością koperku.
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki i smażyć przez około 3 minuty. Do ziemniaków dodać marchew i pietruszkę, smażyć kolejne 3 minuty. Do podsmażonych warzyw dodać posiekaną cebulę, smażyć całość aż do jej zeszklenia. |
2 Gotowe | Warzywa zalać gorącym bulionem, gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie przygotować filety z dorsza do zupy rybnej. |
3 Gotowe | Z rozmrożonych filetów z dorsza usunąć wyczuwalne pod palcami ości. Filety z dorsza pokroić w dość dużą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (około 1-2 łyżki), smażyć kawałki ryby do lekkiego zarumienienia (po około 2-3 minuty z każdej strony). |
4 Gotowe | Podsmażoną rybę dodać do zupy, gotować jeszcze przez około 8 minut na wolnym ogniu, nie doprowadzając do bulgotania, aby delikatne mięso z ryby się nie rozpadło. Przygotować "zaklepkę" z wody, mąki i śmietany- dobrze wymieszać, by nie było grudek. Zupę rybną z fileta zestawić z ognia i zaprawić zawiesiną- ilość dodanej zaklepki jest uzależniona od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać. Zupę postawić z powrotem na ogniu, podgrzewać przez około 3 minuty, by zupa zgęstniała. |
5 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Zupa rybna z jakiegoś zupełnie niezrozumiałego dla mnie powodu jest często uważana za „obrzydliwą” chyba przez samą nazwę, czy śmieszne kreskówki gdzie bohater wyciągał z takiego dania cały rybny szkielet.
Jednak odpowiednio przygotowana zupa rybna może naprawdę w sobie rozkochać. Przepyszna, kremowa, delikatna, nic dodać, nic ująć, wspaniały przepis. <3
To prawda 🙂
Odradzałbym pangę. I wszystko, co pochodzi z delty Mekongu.