Składniki
- 1 kg ziemniaków
- około 350-400 g kiełbasy np. żywieckiej
- 0.5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 400 g sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany gęstej
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra do smaku
Opis dania
Ziemniaki są niewyczerpanym źródłem pomysłów – oprócz dodatku do obiadu w postaci ziemniaków z wody, frytek czy ziemniaczanego puree, wszelkiego rodzaju placuszków czy klusek, ziemniaki możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z pomysłów na wykorzystanie ziemniaków, jest zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Taką zapiekankę ziemniaczaną przygotowuje się bardzo szybko, a dodatkowo jest bardzo łatwa do zrobienia. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą może być oddzielnym daniem lub stanowić doskonały dodatek do pieczonych mięs. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, koniecznie poznaj mój przepis. Do przygotowania tej zapiekanki z ziemniaków możesz wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków i dowolną wędlinę. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki obrać i ugotować (możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu), wystudzić i pokroić w talarki. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone pieczarki, smażyć około 8-10 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do pieczarek, smażyć jeszcze przez chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Po usmażeniu doprawić do smaku solą i pieprzem. |
2 Gotowe | Kiełbasę pokroić w talarki (ja używam żywieckiej lub krakowskiej podsuszanej). Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1/3 całości sera odłożyć do posypania na wierzch zapiekanki, do reszty dodać jajka, gęstą śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i dwiema szczyptami ostrej papryki. Wymieszać. |
3 Gotowe | |
4 Gotowe | Zapiekankę ziemniaczaną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 15 minut. Po tym czasie na zapiekankę wyłożyć resztę żółtego sera, którą odłożyliśmy na początku. Całość zapiekać jeszcze przez około 5-7 minut, aż ser ładnie się rozpuści i lekko przyrumieni. |