Składniki
- 1 kg buraków czerwonych
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6-8 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 litr wody przegotowanej lub filtrowanej (+/-)
- 1 łyżka soli kamiennej
Opis dania
Właściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami wymiecione są z owego proszku, zapominamy o tym, co właściwie jest dobre. Zakwas z buraków przygotowany w domu, pozwoli na przygotowanie najlepszego wigilijnego barszczu czerwonego, którego smak z pewnością docenią nawet ci najbardziej wybredni. Jeśli raz spróbujecie barszczu na zakwasie, już nigdy nie sięgniecie po gotowca.
Przygotowanie zakwasu z buraków zajmie Ci niewiele więcej niż 10 minut, czyli porównywalnie tyle samo co pójście do sklepu i kupienie barszczu z torebki, dlatego warto postawić na zdrowie. 😉 Początek grudnia jest idealnym czasem na nastawienie zakwasu z buraków, gdyż owy zakwas gotowy jest po około 2 tygodniach od nastawienia. Oczywiście barszcz możemy kisić przez 3 tygodnie, będzie wtedy jeszcze bardziej wyrazisty w smaku. Nie wahaj się dłużej i już teraz leć nastawić zakwas z buraków na wigilijny barszcz!
Ja z podanych poniżej proporcji przygotowałam zakwas z buraków w dwóch litrowych słoikach. Wy możecie użyć dowolnego naczynia szklanego (np. duuuży słoik) lub kamiennego.
Przygotowanie
1 Gotowe | Buraki dokładnie umyć/wyszorować, by pozbyć się całkowicie piasku. Wyczyszczone buraki pokroić w talarki bądź ćwiartki. Ja do zakwasu nie obieram buraków ze skórki, ale można to zrobić- wedle uznania. :) |
2 Gotowe | Jak zrobić zakwas buraczany?Czosnek obrać, każde ziarenko lekko rozgnieść. W słoiku układać pokrojone buraki, w połowie do słoika dodać liście laurowe, czosnek, ziarna pieprzu i ziele angielskie (ja na jeden litrowy słoik dodawałam po 3 ząbki czosnku, dwa liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego i +/- 4 ziarenka pieprzu). Na przyprawy układać resztę buraków, do mniej więcej 3/4 wysokości słoika. |
3 Gotowe | Do zakwasu z buraków przygotować zalewę. Ja na 1 litr wody dodaję łyżkę soli, jednak mi na dwa słoiki wyszło około 0.5 litra zalewy. Możecie więc początkowo przygotować zalewę z połowy litra wody i połowy łyżki soli, a w razie konieczności jej dorobić. :) |
4 Gotowe | Przygotowaną zalewą zalać buraki tak, by żaden nie wystawał ponad jej powierzchnią. Warto uwzględnić, że gdy zakwas zacznie pracować, poziom wody z pewnością się podniesie- dlatego też warto zostawić w słoiku nieco miejsca. Słoiki zakręcić (nie za mocno) i odstawić w nieco zaciemnione, niezbyt gorące miejsce. |
5 Gotowe | Po upływie około 2-3 tygodni, zakwas możemy przelać do czystych butelek i przechowywać w lodówce przez około 14 dni. |
Komentarze Ukryj komentarze
Wiedziałem że do żurku robi się zakwas, ale do barszczu? Ciekawa opcja
Jasne, robię taki co roku na wigilię 🙂
A oprócz tego sam zakwas można pić, ma wiele fajnych właściwości zdrowotnych, o których warto poczytać 😊