Zakwas z buraków
(zakwas na barszcz czerwony)

Zakwas z buraków - jak zrobić.

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

1 kg buraków czerwonych
6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
6-8 ziarenek czarnego pieprzu
1 litr wody przegotowanej lub filtrowanej (+/-)
1 łyżka soli kamiennej

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Właściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami wymiecione są z owego proszku, zapominamy o tym, co właściwie jest dobre. Zakwas z buraków przygotowany w domu, pozwoli na przygotowanie najlepszego wigilijnego barszczu czerwonego, którego smak z pewnością docenią nawet ci najbardziej wybredni. Jeśli raz spróbujecie barszczu na zakwasie, już nigdy nie sięgniecie po gotowca.

Przygotowanie zakwasu z buraków zajmie Ci niewiele więcej niż 10 minut, czyli porównywalnie tyle samo co pójście do sklepu i kupienie barszczu z torebki, dlatego warto postawić na zdrowie. 😉 Początek grudnia jest idealnym czasem na nastawienie zakwasu z buraków, gdyż owy zakwas gotowy jest po około 2 tygodniach od nastawienia. Oczywiście barszcz możemy kisić przez 3 tygodnie, będzie wtedy jeszcze bardziej wyrazisty w smaku. Nie wahaj się dłużej i już teraz leć nastawić zakwas z buraków na wigilijny barszcz!

Ja z podanych poniżej proporcji przygotowałam zakwas z buraków w dwóch litrowych słoikach. Wy możecie użyć dowolnego naczynia szklanego (np. duuuży słoik) lub kamiennego.

Przygotowanie

1
Gotowe

Buraki dokładnie umyć/wyszorować, by pozbyć się całkowicie piasku. Wyczyszczone buraki pokroić w talarki bądź ćwiartki. Ja do zakwasu nie obieram buraków ze skórki, ale można to zrobić- wedle uznania. :)

2
Gotowe

Jak zrobić zakwas buraczany?

Czosnek obrać, każde ziarenko lekko rozgnieść. W słoiku układać pokrojone buraki, w połowie do słoika dodać liście laurowe, czosnek, ziarna pieprzu i ziele angielskie (ja na jeden litrowy słoik dodawałam po 3 ząbki czosnku, dwa liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego i +/- 4 ziarenka pieprzu).

Na przyprawy układać resztę buraków, do mniej więcej 3/4 wysokości słoika.

3
Gotowe

Do zakwasu z buraków przygotować zalewę. Ja na 1 litr wody dodaję łyżkę soli, jednak mi na dwa słoiki wyszło około 0.5 litra zalewy. Możecie więc początkowo przygotować zalewę z połowy litra wody i połowy łyżki soli, a w razie konieczności jej dorobić. :)

4
Gotowe

Przygotowaną zalewą zalać buraki tak, by żaden nie wystawał ponad jej powierzchnią. Warto uwzględnić, że gdy zakwas zacznie pracować, poziom wody z pewnością się podniesie- dlatego też warto zostawić w słoiku nieco miejsca. Słoiki zakręcić (nie za mocno) i odstawić w nieco zaciemnione, niezbyt gorące miejsce.

5
Gotowe

Po upływie około 2-3 tygodni, zakwas możemy przelać do czystych butelek i przechowywać w lodówce przez około 14 dni.

Wskazówka:

  • Ja swój zakwas z buraków przechowuję tak samo jak ogórki kiszone i postępuję z nim identycznie. Przez pierwszych kilka dni, kiedy zakwas z buraków pracuje najbardziej intensywnie, zostawiam go w kuchni na blacie, by w razie konieczności mieć go na oku. Po kilku dniach zakwas dokręcam nieco mocniej i chowam w zaciemnionym, bardziej chłodnym miejscu. Tym sposobem mój zakwas z buraków nie wymaga spożycia w ciągu 14 dni- zachowuje się identycznie jak kiszone ogórki, więc spokojnie przetrwa całą zimę. 🙂
  • Jak mogliście zauważyć, ja do swojego zakwasu nie dodaję skórki chleba na zakwasie. Skórkę od chleba dodaję wtedy, gdy przygotowuję zakwas buraczany w kamiennym naczyniu i zależy mi na tym, by zakwas był szybciej gotowy do spożycia. Skórki nie dodaję także ze względu na to, że sprzyja ona rozwojowi pleśni, o czym więcej pisałam w poradniku na temat tego, jak przygotować zakwas z buraków ze skórką od chleba.
  • Zamiast czosnku lub dodatkowo, do przygotowania zakwasu możemy użyć chrzanu.
  • Jeśli nie dysponujesz solą kamienną, bez problemu możesz użyć zwykłej soli kuchennej.

Sprawdź także mój przepis na najlepsze uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu czerwonego.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sernik bez spodu z mlekiem skondensowanym
poprzedni
Sernik bez spodu z mlekiem skondensowanym (tylko 4 składniki!)
następny
Pierniczki świąteczne z miodem

Komentarze Ukryj komentarze

Jasne, robię taki co roku na wigilię 🙂
A oprócz tego sam zakwas można pić, ma wiele fajnych właściwości zdrowotnych, o których warto poczytać 😊

Skomentuj